Οι νέες BMW X3 M Competition και BMW X4 M Competition

Δύο χρόνια μετά το λανσάρισμα των πρώτων ‘υψηλών επιδόσεων’ μοντέλων της BMW M GmbH για τις BMW X3 Sports Activity Vehicle και BMW X4 Sports Activity Coupé, οι εκδόσεις BMW M των SAV και SAC της μεσαίας κατηγορίας μεταμορφώνονται μέσα από ένα πρόγραμμα πλήρους ανανέωσης.

Η BMW M GmbH ανανεώνει τις σπορ εκδοχές των BMW X3 και BMW X4 δύο χρόνια αφότου κυκλοφόρησαν. Εκτός από τα νέα σχεδιαστικά χαρακτηριστικά που δανείζονται από τις επίσης ανανεωμένες BMW X3 και BMW X4, τις ειδικές αλλαγές M και μία νέα λειτουργική φιλοσοφία, η νέα BMW X3 M Competition (συνδυασμένη κατανάλωση καυσίμου: 11,0 – 10,8 l/100 km [WLTP], συνδυασμένες εκπομπές CO2: 251 – 241 g/km [WLTP]) και η νέα BMW X4 M Competition (συνδυασμένη κατανάλωση καυσίμου: 10,8 – 10,7 l/100 km [WLTP], συνδυασμένες εκπομπές CO2: 247 – 243 g/km [WLTP]) αποδίδουν αυξημένη ελκτική ισχύ. Ο ισχυρότερος εξακύλινδρος σε σειρά κινητήρας της BMW με μέγιστη ισχύ 375 kW/510 hp – που χρησιμοποιείται και σε άλλες BMW M – έχει μέγιστη ροπή αυξημένη κατά 50 Nm στα 650 Nm, μειώνοντας το χρόνο επιτάχυνσης κατά 0,3 δευτ. για το στάνταρ σπριντ 0 – 100 km/h στα 3,8 δευτερόλεπτα. Η τιμή αυτή καθιστά τις BMW X3 M Competition και BMW X4 M Competition ανταγωνιστικές στη σπορ κατηγορία υψηλών επιδόσεων. Η τελική ταχύτητα περιορίζεται ηλεκτρονικά στα 250 km/h, αλλά αυξάνεται στα 285 km/h σε συνδυασμό με το προαιρετικό M Driver’s Package. Τα νέα μοντέλα θα αρχίσουν να κυκλοφορούν τον Αύγουστο του 2021.

Υψηλόστροφος και με αγωνιστική τεχνογνωσία.
Ο εξακύλινδρος σε σειρά κινητήρας της BMW X3 M Competition και της BMW X4 M Competition υιοθετεί τώρα το σφυρήλατο, ελαφρύ στρόφαλο των μοντέλων BMW M3 και M4. Χάρη στην εξαιρετική ακαμψία του επιτρέπει τη μετάδοση της ιδιαίτερα υψηλής ροπής, ενώ το χαμηλό βάρος και οι μειωμένες περιστρεφόμενες μάζες ωφελούν και την ευστροφία του κινητήρα. Το δοκιμασμένο σε αγωνιστικές συνθήκες σύστημα ψύξης υποστηρίζει ένα εξαιρετικά υψηλό επίπεδο ισχύος και περιλαμβάνει δύο πλευρικά τοποθετημένα ψυγεία, πέραν του κεντρικού. Υπάρχει επίσης ένα πρόσθετο ψυγείο λαδιού κινητήρα και ανεξάρτητο ψυγείο βαλβολίνης κιβωτίου. Η αγωνιστική τεχνογνωσία της BMW M GmbH εφαρμόζεται και στο σύστημα τροφοδοσίας λαδιού, που είναι προσαρμοσμένο για δυναμική οδήγηση στην πίστα. Το βελτιστοποιημένο βάρους κάρτερ λαδιού έχει δύο ανεξάρτητους θαλάμους και ένα ενσωματωμένο σωλήνα αναρρόφησης. Ένα πρόσθετο στάδιο αναρρόφησης επιτρέπει στην ηλεκτρονικά ελεγχόμενη αντλία λαδιού να τροφοδοτεί λιπαντικό από τον μικρότερο θάλαμο που λειτουργεί ως χώρος αποθήκευσης. Με τον τρόπο αυτό, μία αξιόπιστη τροφοδοσία λαδιού είναι εγγυημένη σε όλες τις συνθήκες, ακόμα και σε ακραίες διαμήκεις και πλευρικές επιταχύνσεις.

Σπορ εξάτμιση M και 8-τάχυτο κιβώτιο M Steptronic .
Η στάνταρ σπορ εξάτμιση M των BMW X3 M Competition και BMW X4 M Competition εμπλουτίζει τον χαρακτηριστικό ήχο του κινητήρα των μοντέλων BMW M με μία ιδιαίτερη χροιά, κυρίως σε συνθήκες έντονου φορτίου και στις υψηλές στροφές. Έτσι, ο ήχος του κινητήρα αποκτά ακόμα πιο αγωνιστικό χαρακτήρα προσδίδοντας περισσότερο συναίσθημα στην οδηγική εμπειρία – αλλά διατηρώντας πλήρως την καθημερινή πρακτικότητα. Οι συνεχώς μεταβαλλόμενες πεταλούδες του σπορ συστήματος εξαγωγής M επιτρέπουν τη συνεχή προσαρμογή του ήχου. Η ισχύς μεταδίδεται στους πίσω τροχούς μέσω ενός 8-τάχυτου κιβωτίου M Steptronic με Drivelogic. Εκτός από τις πλήρως αυτόματες αλλαγές σχέσεων, διατίθεται και μηχανική διαδικασία αλλαγών, μέσω του νέου επιλογέα σχέσεων M στην κεντρική κονσόλα και των χειριστηρίων (shift paddles) στο τιμόνι. Σε manual mode, πολλαπλά κατεβάσματα μπορούν να γίνονται μέχρι τη μικρότερη δυνατή σχέση, ώστε να αξιοποιείται η ροπή του κινητήρα για λόγους πέδησης. Κατά την επιτάχυνση το κιβώτιο δεν ανεβάζει αυτόματα σχέση ακόμα και αν οι στροφές του κινητήρα είναι υψηλές.

Σύστημα M xDrive all wheel drive με έμφαση στον πίσω άξονα.
Το σύστημα M xDrive all-wheel drive συνεισφέρει επίσης στην υψηλή ευελιξία της BMW X3 M Competition και της BMW X4 M Competition, συνδυάζοντας τα πλεονεκτήματα πρόσφυσης της τετρακίνησης με τα παραδοσιακά δυναμικά χαρακτηριστικά της πίσω κίνησης. Το ηλεκτρονικά ελεγχόμενο M xDrive – που συνδέεται με το σύστημα DSC (Dynamic Stability Control) – κατανέμει μέρος της ροπής στον εμπρός άξονα μόνον όταν οι πίσω τροχοί φτάνουν στα όρια της ελκτικής πρόσφυσης. Μέσω ενός μπουτόν, ο οδηγός μπορεί να επηρεάσει όχι μόνο τον τρόπο ελέγχου της οδηγικής ευστάθειας αλλά και την κατανομή της ροπής μεταξύ εμπρός και πίσω τροχών. Η κεντρικά ελεγχόμενη αλληλεπίδραση του M xDrive all-wheel drive με το Active M Differential διασφαλίζει μετάδοση της κινητήριας ισχύος χωρίς απώλειες.

Κορυφαία δυναμική συμπεριφορά σε κλασικό στυλ Μ.
Οι BMW X3 M Competition και BMW X4 M Competition προσφέρουν εξαιρετικές δυνατότητες δυναμικής συμπεριφοράς. Οι κορυφαίες τιμές διαμήκους και πλευρικής επιτάχυνσης, η οδική συμπεριφορά και η επιβράδυνση συνδυάζονται με υψηλή οδηγική ευστάθεια, άρτιο εξοπλισμό άνεσης, στοιχεία που αυξάνουν την καταλληλότητα για καθημερινή χρήση και μεγάλα ταξίδια. Τη βάση γι’ αυτό τον συνδυασμό ευελιξίας, δυναμικής συμπεριφοράς και ακρίβειας που αποτελεί τυπικό χαρακτηριστικό των μοντέλων BMW M προσφέρει η τεχνολογία ανάρτησης που συνδυάζει τέλεια την υψηλή κινητήρια ισχύ με το σύστημα M xDrive all-wheel drive. Η στάνταρ προσαρμοζόμενη ανάρτηση με ειδικό σετάρισμα και ηλεκτρικά ελεγχόμενα αμορτισέρ πετυχαίνει ένα υψηλό επίπεδο καθημερινής άνεσης και άμεσης επαφής με το δρόμο με περιορισμένες κλίσεις τροχών και αμαξώματος. Οι δυνάμεις απόσβεσης είναι κατάλληλες για κάθε είδους οδικές συνθήκες και  προσαρμόζονται συνεχώς και ξεχωριστά σε κάθε τροχό μέσω εσωτερικών, ηλεκτρομαγνητικά ελεγχόμενων βαλβίδων. Τα βασικά χαρακτηριστικά των αμορτισέρ προσαρμόζονται με το πάτημα ενός μπουτόν. Η οδηγική ακρίβεια και απόκριση βασίζονται σε εκτενή μέτρα ενίσχυσης αμαξώματος και έδρασης αναρτήσεων, όπως είναι το πακέτο ενισχύσεων Μ. Το ηλεκτρομηχανικό σύστημα διεύθυνσης M Servotronic και το DSC (Dynamic Stability Control) συνεισφέρουν επίσης στην απόλυτη εμπειρία M. Σε M Dynamic Mode, το σύστημα επιτρέπει πρόσθετη ολίσθηση των τροχών για να μπορεί το όχημα να στρίβει μόνο του με ‘λίγο τιμόνι’ που είναι τυπικό χαρακτηριστικό Μ, επιτρέποντας ελεγχόμενες υπερστροφές ισχύος (ντριφταρίσματα) στην αγωνιστική πίστα, για παράδειγμα.

Συνθετικά φρένα M και ζάντες 21” στάνταρ.
Στα σπορ χαρακτηριστικά των BMW X3 M Competition και BMW X4 M Competition προστίθεται η υψηλή αποτελεσματικότητα του στάνταρ συστήματος συνθετικών φρένων Μ. Οι δαγκάνες των φρένων φέρουν το λογότυπο M και έχουν μπλε φινίρισμα στάνταρ ή γυαλιστερό μαύρο ή κόκκινο κατόπιν παραγγελίας. Το άριστα συνδυασμένο συνολικό πακέτο για μέγιστες επιδόσεις περιλαμβάνει ζάντες 21″ με ελαστικά διαφορετικών διαστάσεων 255/40 ZR21 μπροστά και 265/40 ZR21 πίσω. Ένα νέο χαρακτηριστικό είναι οι σφυρήλατες ζάντες M 892M Star Spoke με φινίρισμα Jet Black, που εξοικονομεί 2 κιλά βάρους ανά τροχό. Εναλλακτικά, οι διάσημες ζάντες αλουμινίου M 765M V-Spoke διατίθενται επίσης με φινίρισμα Jet Black.

Μεγαλύτερη μάσκα ‘νεφρών’ BMW και πιο εντυπωσιακό εμπρός τμήμα.
Οι νέες BMW X3 M Competition και BMW X4 M Competition έχουν μεγαλύτερη μάσκα ‘νεφρών’ BMW τώρα με ενιαίο πλαίσιο και προβολείς που είναι περίπου 10 mm πιο επίπεδοι, και προέρχονται από τις επίσης ανανεωμένες BMW X3 και BMW X4. Μία μαύρη μπάρα στην οποία τοποθετείται η κάμερα iCam δημιουργεί έναν οπτικό διαχωρισμό της μάσκας BMW, το πλαίσιο της οποίας έχει επίσης φινίρισμα high-gloss black, όπως και οι χαρακτηριστικές διπλές μπάρες M. Η γρίλια του ψυγείου φέρει λογότυπο ανάλογο της ονομασίας του μοντέλου: X3 M ή X4 M. Εκτός από τους στάνταρ προσαρμοζόμενους (adaptive) προβολείς LED με λειτουργία Matrix, το BMW Laser Light με εμβέλεια έως 650 m διατίθεται προαιρετικά. Η BMW M GmbH σχεδίασε την εμπρός ποδιά M με ακόμα πιο εκφραστικά χαρακτηριστικά. Ένα ιδιαίτερα εντυπωσιακό στοιχείο είναι οι νέες, κάθετα διατεταγμένες και επιμήκεις πλαϊνές εισαγωγές αέρα που διαγράφουν μία καμπύλη τροχιά προς το κέντρο του οχήματος, ακολουθώντας το εξαγωνικό σχήμα της κεντρικής εισαγωγής. Φέρουν διακοσμητικά πλαίσια σε high-gloss black, που χρησιμοποιείται και στα καλύμματα των αεροδυναμικά βελτιστοποιημένων εξωτερικών καθρεπτών και στα χαρακτηριστικά βράγχια Μ που είναι ενσωματωμένα στα air breathers και στην πίσω αεροτομή της BMW X4 M Competition.

Χαρακτηριστικές πίσω ποδιές σε νέα σχέδια και χρώματα.
Η BMW X3 M Competition διαθέτει τα πίσω φωτιστικά σώματα τεχνολογίας full‑LED της ανανεωμένης BMW X3 με μαύρο πλαίσιο και πιο στενά φωτιζόμενα γραφικά. Το κάτω τμήμα της πίσω ποδιάς είναι σχεδίασης Μ και βάφεται σε high-gloss black. Ο μεγάλος διαχύτης πλαισιώνεται αριστερά και δεξιά από τα ζεύγη απολήξεων του σπορ συστήματος εξαγωγής Μ, με black chrome φινίρισμα. Η νέα πίσω ποδιά της BMW X4 M Competition περιλαμβάνει ένα φαρδύ έκκεντρο τραπεζοειδές ένθετο. Όπως και τα εγκάρσια air‑curtain‑panels, που φιλοξενούν τους κάθετους ανακλαστήρες, είναι βαμμένη σε high-gloss black, διασφαλίζοντας μία ιδιαίτερα δυναμική συνολική εντύπωση. Τα δύο ζεύγη απολήξεων σε black chrome πλαισιώνουν επίσης τον διαχύτη της BMW X4 M Competition. Εκτός από τα M Carbon Black metallic και M Brooklyn Grey metallic, δύο νέα φινιρίσματα προορίζονται αποκλειστικά για τα μοντέλα M Competition των X3 και X4 στη Γερμανία, και πρόκειται για τα M Marina Bay Blue metallic και M Sao Paulo Yellow. Επιπλέον μία μεγάλη ποικιλία χρωμάτων της BMW Individual διατίθενται για πρώτη φορά, όπως το Frozen Marina Bay Blue metallic.

Καμπίνα φιλοσοφίας M με φρέσκιες πινελιές.
Οι BMW X3 M Competition και BMW X4 M Competition εφοδιάζονται με σπορ καθίσματα M με ηλεκτρικά ελεγχόμενα προσκέφαλα και φωτιζόμενο λογότυπο M (στάνταρ). Πέρα από την δερμάτινη επένδυση extended Merino σε τέσσερις χρωματικούς συνδυασμούς, διατίθεται επίσης προαιρετικά η δερμάτινη extended Merino της BMW Individual σε Tartufo. Οι αεραγωγοί φέρουν νέο γαλβανισμένο πλαίσιο, ενώ ο διάκοσμος της καμπίνας έχει σκούρο αλουμινένιο φινίρισμα Rhombicle στάνταρ, και η νέα έκδοση open-pore ash διατίθεται προαιρετικά. Το δερμάτινο τιμόνι M πολλαπλών λειτουργιών φέρει ραφή σε χρωματισμούς BMW M και διπλή κάτω ακτίνα.

BMW Live Cockpit Professional με ευφυή δικτύωση .
Οι νέες BMW X3 M Competition και BMW X4 M Competition εφοδιάζονται με BMW Live Cockpit Professional που περιλαμβάνει Connected Drive στάνταρ. Η ευφυής δικτύωση που περιλαμβάνει καινοτόμες ψηφιακές υπηρεσίες βασισμένες στο BMW Operating System 7 – όπως BMW Intelligent Personal Assistant, Connected Music και Remote Software Upgrade – υποστηρίζουν μία ισχυρή αλληλεπίδραση μεταξύ οδηγού και οχήματος. Η διαισθητική, multi-modal λειτουργία έχει βελτιστοποιηθεί περαιτέρω: ανάλογα με την περίπτωση, ο οδηγός μπορεί να επιλέξει ανάμεσα σε λειτουργία αφής στην οθόνη του Control Display, το δοκιμασμένο και αξιόπιστο BMW Controller, τα μπουτόν πολλαπλών λειτουργιών στο τιμόνι και φωνητικό έλεγχο (voice control). Ένα ηχοσύστημα Harman Kardon surround περιλαμβάνεται τώρα στον στάνταρ εξοπλισμό για μία εξαιρετική εμπειρία ήχου. Το BMW Live Cockpit Professional προσφέρει ένα πλήρως ψηφιακό δίκτυο απεικόνισης: ο πίνακας οργάνων υψηλής ανάλυσης πίσω από το τιμόνι και το Control Display περιλαμβάνουν το καθένα μία οθόνη 12,3”. Η πλήρως ψηφιακή οθόνη του πίνακα οργάνων προσφέρει μεταξύ άλλων M View με ειδικές ενδείξεις όπως και στα μοντέλα BMW M8. Ειδικό περιεχόμενο M διατίθεται επίσης με το προαιρετικό BMW Head‑Up Display. Το σύστημα πλοήγησης BMW Maps βασίζεται σε cloud και προσφέρει ταχύ και ακριβή υπολογισμό διαδρομών και χρόνων άφιξης, ενημερώσεις δεδομένων σε πραγματικό χρόνο ανά τακτά χρονικά διαστήματα και εισαγωγή ελεύθερου κειμένου για αναζήτηση προορισμών πλοήγησης. Επιπλέον, το BMW Maps με Connected Parking προσφέρει στους οδηγούς ακόμα πιο λεπτομερή υποστήριξη κατά την αναζήτηση ελεύθερου χώρου στάθμευσης κοντά στον προορισμό τους. Τέλος, οι υπηρεσίες On-Street Parking Information και ParkNow είναι ενσωματωμένες στις λειτουργίες του BMW Maps.

Ενσωμάτωση Smartphone και BMW Intelligent Personal Assistant.
Ένα ακόμα στάνταρ χαρακτηριστικό είναι η βελτιστοποιημένη ενσωμάτωση smartphone. Το Android Auto μπορεί επίσης να χρησιμοποιείται με το λειτουργικό σύστημα του αυτοκινήτου πέραν του Apple CarPlay. Εδώ, ο οδηγός μπορεί να βλέπει όλες τις σημαντικές πληροφορίες από τα apps στο Control Display και – σε έξυπνα επεξεργασμένη μορφή – στον πίνακα οργάνων και στο προαιρετικό Head-Up Display. Οι δυνατότητες του BMW Intelligent Personal Assistant επεκτείνονται συνεχώς. Με τον ψηφιακό βοηθό, μπορούν τώρα να χρησιμοποιούνται οδηγίες στη φυσική γλώσσα για ρύθμιση του A/C, άνοιγμα και κλείσιμο των παραθύρων ή αλλαγή των modes της οδηγικής εμπειρίας, για παράδειγμα. Μπορεί επίσης να έχει πρόσβαση στο νέο News app, που ‘διαβάζει’ τις τελευταίες ειδήσεις στους επιβάτες και μαθαίνει ‘ρουτίνες’ που αυξάνουν τα επίπεδα άνεσης και οδηγικής απόλαυσης σε ορισμένες περιπτώσεις.

Remote Software Upgrade και BMW Drive Recorder.
Το BMW Operating System 7 περιλαμβάνει επίσης Remote Software Upgrade. Αυτό σημαίνει ότι οι BMW X3 M Competition και BMW X4 M Competition είναι πάντα ενημερωμένες με την τελευταία έκδοση λογισμικού. Οι αναβαθμίσεις περιλαμβάνουν διαφορετικό περιεχόμενο, από νέες υπηρεσίες μέχρι βελτιωμένα χαρακτηριστικά του οχήματος και μπορούν να φορτώνονται ασύρματα “over‑the‑air”. Επίσης, υπάρχει δυνατότητα ενσωμάτωσης πρόσθετων λειτουργιών των οχημάτων μετά την πώληση, όπως το νέο BMW Drive Recorder, που τραβά βίντεο γύρω από το όχημα.

Νέο κέντρο ελέγχου από τα τρέχοντα μοντέλα BMW M 3 και M 4.
Προερχόμενο από τα τρέχοντα μοντέλα BMW M3 και M4, το νέο κέντρο ελέγχου στην κεντρική κονσόλα περιλαμβάνει δύο νέα μπουτόν πέραν του επιλογέα σχέσεων Μ με διθέσιο διακόπτη Drivelogic: το BMW Controller και το κόκκινο μπουτόν εκκίνησης του κινητήρα, που τώρα τοποθετείται εδώ. Το μπουτόν παρέχει άμεση πρόσβαση σε όλες τις επιλογές ρυθμίσεων για τον κινητήρα και την ανάρτηση: χρησιμοποιείται για πρόσβαση σε ένα μενού στο Control Display που εμφανίζει μια λίστα με τις τρέχουσες ρυθμίσεις του οχήματος. Δύο εξατομικευμένα σεταρίσματα Μ μπορούν να αποθηκεύονται μόνιμα και να ανακτώνται οποιαδήποτε στιγμή μέσω των δύο μπουτόν Μ στο τιμόνι. Το μπουτόν M Mode μπορεί να χρησιμοποιείται για να προσαρμόζει τις λειτουργίες των συστημάτων υποστήριξης καθώς και τις ενδείξεις στον πίνακα οργάνων και στο  Head‑Up Display, για μία οδηγική εμπειρία κατάλληλη για κάθε περίπτωση, αλλά σε κάθε περίπτωση, αναμφισβήτητα ‘Μ’.

Driving Assistant Professional για πρώτη φορά .
Οι BMW X3 M Competition και BMW X4 M Competition διατίθενται με όλα τα σύγχρονα συστήματα υποστήριξης οδήγησης των BMW X3 και BMW X4. Εκτός από το Driving Assistant, διατίθεται προαιρετικά για πρώτη φορά και το Driving Assistant Professional. Αυτό περιλαμβάνει Active Cruise Control με βελτιωμένη λειτουργικότητα στην πόλη, προειδοποίηση στις διασταυρώσεις με πρόσθετη λειτουργία φρεναρίσματος στην πόλη, emergency lane assistant και βελτιωμένο σύστημα διατήρησης λωρίδας κυκλοφορίας (steering/lane guidance assistant). Η τρισδιάστατη απεικόνιση του περιβάλλοντος χώρου στο ταμπλό οργάνων προσφέρει μία επισκόπηση με τα συστήματα υποστήριξης του Driving Assistant Professional που έχουν ενεργοποιηθεί και τις λειτουργίες που προσφέρουν. Το Parking Assistant Plus προσφέρει επίσης υποβοήθηση οπισθοπορείας (reverse assistant), που αναλαμβάνει τον έλεγχο διεύθυνσης όταν το όχημα κινείται με όπισθεν καταγράφοντας επακριβώς την αντίστροφη πορεία. Το Parking Assistant Plus χρησιμοποιεί Park View, Panorama View και 3D Top View για τη δημιουργία μιας εικόνας του οχήματος και του περιβάλλοντος χώρου 360-μοιρών από διάφορες οπτικές γωνίες. Τέλος, ο οδηγός μπορεί να έχει μία τρισδιάστατη live εικόνα του οχήματός του και του περιβάλλοντός του η οποία μεταδίδεται στο smartphone του μέσω Remote 3D View.