Οι κινητήρες της Honda σε Red Bull και AlphaTauri ίσως κάνουν τη διαφορά (vid)

Οι δοκιμές ολοκληρώθηκαν με τους ταχύτερους χρόνους όλου του τριήμερου να γίνονται σήμερα το απόγευμα, με τον Μαξ Φερστάπεν να είναι ο μόνος που έπεσε κάτω από το 1.29.  

Πράγματα και θαύματα είδαμε αυτές τις τρεις πρώτες και μόνες ημέρες δοκιμών, με την Red Bull και AlphaTauri να εντυπωσιάζουν, δείχνοντας σε όλους πόσο καλή δουλειά έκανε η Honda σε αυτό το κύκνειο άσμα της, στο σχεδιασμό του τελευταίου της κινητήρα πριν αποχωρήσει για άλλη μια φορά από το σπορ. Αν αποδειχθεί πως οι Ιάπωνες έφτιαξαν έναν τρομερό κινητήρα που θα κάνει τη διαφορά και η Red Bull καταφέρει να πάρει κάποιο Πρωτάθλημα, είτε οδηγών, είτε κατασκευαστών, είναι σίγουρο πως πρέπει αυτή τη φορά κάποιοι να κάνουν χαρακίρι στην Ιαπωνία, γιατί «το δις εξαμαρτείν ουκ ανδρός σοφού». Θα είναι η δεύτερη φορά που η Honda αποχωρεί από την Formula 1 και η ομάδα με την οποία συνεργάζεται θα παίρνει πρωτάθλημα.

Πάμε τώρα. 1η ομάδα λοιπόν η Red Bull. Και οι δύο της οδηγοί βρήκαν την ταχύτητα και έκαναν ταχύτερους χρόνους. Ο Τσέκο σήμερα το μεσημέρι και ο Μαξ σήμερα το απόγευμα με τον καλύτερο χρόνο του τριημέρου.

2η Ομάδα σίγουρα η AlphaTauri με τον… εκπληκτικό ρούκι οδηγό της, τον Γιούκι Τσουνόντα! που έγραψε τον 2ο καλύτερο χρόνο του τριημέρου με 1.29.053! Από κοντά και ο Γκασλί που ήταν πάντα στις πρώτες 5 θέσεις όσες φορές έτρεξε.

3ης δυναμικότητας ομάδα θα λέγαμε η McLaren μαζί με την Ferrari. Απίστευτο αλλά αληθινό. Και οι δύο ομάδες με τους 4 οδηγούς τους δείχνουν ικανοί για νίκες και δείχνουν πολλά υποσχόμενοι.

4η Ομάδα η Mercedes. Δεν έδειξαν τίποτε σημαντικό αλλά δεν είναι πρώτη φορά που το κάνουν. Είναι αδύνατον να τους ξεγράψουμε από διεκδικητές του τίτλου. Ωστόσο πρέπει να σημειώσουμε τα προβλήματα στο σετάρισμα που έκαναν τις Mercedes δύσκολες και νευρικές, αλλά και τα προβλήματα που αντιμετώπισε τόσο η Merc όσο και η Aston Martin με τον κινητήρα της AMG.

5ης Δυναμικότητας ομάδες η Alpine και η Alfa Romeo αλλά και η Williams με τον Τζορτζ Ράσελ κυρίως. H Alpine δείχνει δυνατή και ο Αλόνσο σε εξαιρετική κατάσταση ενώ το ίδιο συμβαίνει με τον Κίμι στην Alfa Romeo που δείχνει πως βρίσκεται στο καλύτερο επίπεδο της καριέρας του από άποψη δυναμικότητας καθώς σήμερα μόνο, συμπλήρωσε γύρους που ισοδυναμούν σε συνεχόμενους 3 αγώνες!

Στην 6η θέση η Haas με την Aston Martin. Οι οδηγοί δεν μας έπεισαν, σε κανένα session δεν διακρίθηκαν και αν εξαιρέσουμε κάποιους καλούς γύρους του Στρολ (ο Φέτελ δείχνει πως δεν το βρίσκει…) με την Aston, η ομάδα έδειξε πως θέλει ακόμα δουλειά. Η Haas έχει θέματα, με το στήσιμο των μονοθεσίων ή είναι όντως τα μονοθέσια αργά. Δεν θα πρέπει να φταίει ο κινητήρας γιατί είδαμε την Ferrari αλλά και την Alfa Romeo να έχουν ταχύτητα.

Το τελευταίο session δοκιμών πήγε ως εξής:

Αξίζει επίσης να δούμε και τις γόμες με τις οποίες επιτεύχθηκαν αυτοί οι χρόνοι.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΒΑΡΙΝΟΣ

Ο Γιώργος Βαρίνος είναι πτυχιούχος Μηχανικός Αεροσκαφών και έχει πτυχίο Πιλότου Υπερελαφρών Αεροσκαφών. Tο 2022, έκλεισε 40 χρόνια στο χώρο των περιοδικών αυτοκινήτου. Από το 1989 εργάζεται ως επαγγελματίας και είναι τακτικό μέλος της ΕΣΠΤ και της Διεθνούς Ομοσπονδίας Δημοσιογράφων. Ασχολήθηκε με τους αγώνες ταχύτητας αυτοκινήτου από το 2000 και έτρεξε για 12 χρόνια (1983-1995) στο Ελληνικό Πρωτάθλημα Enduro. Έχει εργαστεί στα περιοδικά 4 Τροχοί (1982-1986), Car & Driver (1989-1993), Auto Motor und Sport (1993-1994), Auto Τρίτη (1993-1995), BESTEVER (1999-2021), One Passion (2007-2009, 2018), Gazzetta.gr (2014-2021) και σήμερα είναι υπεύθυνος AUTO-MOTO της εφημερίδας Κόκκινος Πρωταθλητής, συνεργάτης του περιοδικού TOP GEAR, συνεργάτης του περιοδικού MotoGP World, Διευθυντής του site Autopress.gr και εκδότης τoυ πολυτελούς περιοδικού BESTEVER QUARTERLY.