Με ένα άρωμα με «νότες» βενζίνης, η Ford επιχειρεί να προσελκύσει τους petrolheads στην Mustang Mach-E GT

Η Ford δημιούργησε ένα premium άρωμα για όσους λαχταρούν τις επιδόσεις της νέας, αμιγώς ηλεκτρικής Mustang Mach-E GT αλλά αγαπούν εξίσου τις προκλητικές μυρωδιές των παραδοσιακών βενζινοκίνητων αυτοκινήτων.

Σε έρευνα που έγινε για λογαριασμό της Ford, ένας στους πέντε οδηγούς δήλωσε ότι εκείνο που θα του λείψει περισσότερο εάν επιλέξει ένα ηλεκτρικό όχημα είναι η μυρωδιά της βενζίνης, ενώ σχεδόν το 70% παραδέχτηκε ότι θα του λείψει αυτή τη μυρωδιά μέχρις ενός σημείου. Η μυρωδιά της βενζίνης αναδείχτηκε επίσης πιο δημοφιλής από αυτή του κρασιού και του τυριού, ενώ κατατάσσεται σχεδόν στην ίδια θέση με αυτή των καινούργιων βιβλίων.

Το νέο άρωμα σχεδιάστηκε με σκοπό να συνοδεύσει τους οδηγούς αυτούς στο μέλλον της αυτοκίνησης μέσα από την αίσθηση της όσφρησης. Όμως, αντί να μυρίζει απλά όπως η βενζίνη, το Mach-Eau είναι σχεδιασμένο για να ικανοποιεί τη «μύτη» όποιου το φορά: πρόκειται για ένα άρωμα υψηλών προδιαγραφών που αναμιγνύει «νότες» καπνού, οσμή καουτσούκ και ένα ακόμα πιο «ζωώδες» στοιχείο που παραπέμπει στην κληρονομιά της Mustang.

Η Ford αποκάλυψε το άρωμα πριν από μερικές ημέρες στο Φεστιβάλ Ταχύτητας του Goodwood, μία ετήσια εκδήλωση που προσελκύει petrolheads από όλο τον κόσμο. Το άρωμα, το οποίο δεν είναι εμπορικά διαθέσιμο, αποτελεί μέρος της προσπάθειας της Ford να διαλύσει τους μύθους γύρω από τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα και να πείσει τους φίλους των παραδοσιακών αυτοκινήτων για τις δυνατότητες των ηλεκτρικών οχημάτων.

Σχεδόν το ένα τέταρτο (24%) όσων απάντησαν στην έρευνα της Ford δήλωσε ότι θα του έλλειπαν οι επιδόσεις των βενζινοκίνητων οχημάτων με ένα ηλεκτρικό μοντέλο. Ωστόσο, το αμιγώς ηλεκτρικό σύνολο της Mach-E GT με ισχύ 487 PS και ροπή 860 Nm, υποστηρίζει ένα νέο επίπεδο οδηγικής απόλαυσης και μοναδικές επιδόσεις, προσφέροντας επιτάχυνση 0-100 km/h σε μόλις 3,7 δευτερόλεπτα. Κάτι που σίγουρα δεν αφήνει ασυγκίνητο τους οπαδούς των αυτοκινήτων υψηλών επιδόσεων.

Πώς δημιουργήθηκε το άρωμα

Το άρωμα Mach-Eau δημιουργήθηκε από την ομάδα αρωματοποιών της διάσημης εταιρείας συμβούλων αρωμάτων Olfiction, με συστατικά που το καθένα προσθέτει ένα συγκεκριμένο στοιχείο στην ιστορία του αρώματος. Η δημιουργός αρωμάτων Pia Long και συνεργάτης της British Society of Perfumers, που δημιουργεί αρώματα για μερικές από τις πιο διάσημες μάρκες στο χώρο της αρωματοποιίας, έπαιξε καθοριστικό ρόλο στη «σύλληψη» του αρώματος Mach-Eau.

Αφετηρία για την Pia Long αποτέλεσε η μελέτη των χημικών ουσιών που αναδύονται από τα εσωτερικά των αυτοκινήτων, τους κινητήρες και τη βενζίνη. Μεταξύ αυτών ήταν η βενζαλδεϋδη, μία μυρωδιά που θυμίζει πικραμύγδαλο και χαρακτηρίζει το εσωτερικό των αυτοκινήτων, καθώς και η παρακρεσόλη, η οποία είναι βασικό συστατικό της οσμής των ελαστικών. Οι τελευταίες αναμίχθηκαν με συστατικά όπως μπλε τζίντζερ, λεβάντα, γεράνι και σανδαλόξυλο που πρόσθεσαν με τη σειρά τους «νότες» από μέταλλο, καπνό, και καουτσούκ. Επίσης, στο μίγμα προστέθηκε και ένα «ζωώδες» στοιχείο, που παραπέμπει σε άλογο, υπογραμμίζοντας την κληρονομιά της Mustang.