Κοντα στη νίκη ο Περιστεράς στο Donington 2ος στους 16χρονους, στο Yamaha R3 bLU cRU Cup

H δεύτερη αγωνιστική συνάντηση του Πανευρωπαϊκού Πρωταθλήματος Yamaha R3 bLU cRU FIM European Cup 2021, έγινε σήμερα στην πίστα του Donington στην Μ.Βρετανία, μαζί με το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα WorldSBK.

Ο 16χρονος Γιάννης Περιστεράς στον 2ο από τους δύο Αγώνες της ημέρας έφτασε κοντά στη νίκη όταν στην προτελευταία στροφή του Αγώνα πέρασε πρώτος, για να δεχτεί επιτηδευμένη αγκωνιά από τον Ισπανό Giral που ήταν 2ος εκείνη τη στιγμή, με αποτέλεσμα ο Έλληνας οδηγός να βγει εκτός πίστας και να τερματίσει 4ος, τη στιγμή μάλιστα που ο Ισπανός δεν τιμωρήθηκε, παρά το ότι υπήρξαν καταγγελίες και από άλλους οδηγούς ότι περνούσε με ανάλογο τρόπο στις μονομαχίες του. Ο Βρετανός Seabright εκμεταλλεύτηκε τη μάχη των δύο οδηγών και τερμάτισε 1ος και μάλιστα κατέθεσε στους οργανωτές ότι είδε ακριβώς το συμβάν Περιστερά – Giral, αλλά χωρίς τελικά να δωθεί κάποια ποινή.

Ο Περιστεράς ξεκίνησε καλά την προσπάθειά του από την Παρασκευή στις Ελεύθερες και Κατατακτήριες δοκιμές και τελικά ξεκίνησε 11ος, αφού του ακυρώθηκε ο γύρος που τον έφερνε στην 4η θέση, λόγω του ότι καθυστέρησε σε κάποιο τομέα της πίστας. Στον 1ο Αγώνα του Σαββάτου οι Yamaha R3 των 24 οδηγών που βρέθηκαν στην Αγγλία, φόρεσαν τα βρόχινα ελαστικά της Pirelli και ο Γιάννης Περιστεράς ξεκίνησε με μεγάλη αυτοπεποίθηση σε αυτές τις δύσκολες συνθήκες. Δεν πτοήθηκε όταν ένας συναθλητής του τον ανάγκασε να βγει εκτός πίστας και σχετικά γρήγορα ανέκαμψε από τις πίσω θέσεις για να τερματίσει τελικά 5ος.

Στον 2ο Αγώνα της ημέρας, που ακολουθούσε λίγες ώρες αργότερα και έγινε με τα σλικ ελαστικά, ο Γιάννης Περιστεράς ξεκίνησε πολύ δυναμικά και ενώ είχε μια επαφή με έναν Βραζιλιάνο με την οποία έχασε 3”, αμέσως βρήκε φοβερό ρυθμό και κάνοντας συνεχώς ταχύτερους γύρους από όλους, έφτασε στο πρώτο γκρουπ των 6 οδηγών που πάλευαν για τη νίκη. Στον 10ο από τους 11 γύρους του Αγώνα πέρασε πρώτος και λόγω slipsteam έχασε δύο θέσεις, αλλά έκανε την επίθεσή του στο πιο κρίσιμο σημείο της πίστας, την προτελευταία δεξιά φουρκέτα, όπου πέρασε και πάλι πρώτος. Στην έξοδο της στροφής είχε το πλεονέκτημα για την επόμενη αριστερή και όλα έδειχναν ότι θα είχαμε την πρώτη Ελληνική νίκη στο θεσμό. Όμως ο Giral με μια αντιαθλητική κίνηση, άλλαξε τη γραμμή του κτύπησε με τον αγκώνα του τον Περιστερά που έχασε 4 δέκατα του δευτερολέπτου και μαζί το βάθρο. 

Νικητής ο τοπικός Fenton Seabright, 2ος τελικά ο Julian Giral και 3ος o Iker Garcia Abella.

O Έλληνας οδηγός πήρε το Έπαθλο της 2ης θέσης μεταξύ των οδηγών μέχρι 16 χρόνων και έδειξε και σε αυτόν τον αγώνα, σε μια άγνωστη για τον ίδιο πίστα, ότι μπορεί να βρίσκεται ανάμεσα στους πρώτους.

ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΕΡΙΣΤΕΡΑΣ

“Πήγα καλά στο βρεγμένο, αλλά από το ξεκίνημα στον 2ο Αγώνα στο στεγνό η Yamaha R3 μου έδωσε μεγάλη αυτοπεποίθηση. Παρά το ότι έχασα 3” σε ένα αγωνιστικό συμβάν, κατάφερα να είμαι μισό δευτερόλεπτο ταχύτερος από το πρώτο γκρουπ. Τους πέρασα όλους και στον τελευταίο γύρο ξαναπέρασα μπροστά στην προτελευταία στροφή. Απογοητεύτηκα από την αντιαθλητική κίνηση του Giral, έχασα τη νίκη για 4 δέκατα και μάλιστα δεν τιμωρήθηκε ο συναθλητής μου. Αυτά έχουν οι αγώνες, τώρα θα προετοιμαστώ για το Άσσεν της Ολλανδίας που τρέχω στα τέλη Ιουλίου”.

Την προσπάθεια υποστηρίζουν οι: Yamaha ΜΟΤΟΔΥΝΑΜΙΚΗ, Γαλακτοποιήματα Πάτσης, Kenon caffe Le Greche, MouratisGP, Andeli Moto Touring, Visit Greece, REPSOL Petrolmak S.A., TECNO MOTO Performance, Akrapovic, DNA Filters, SHOEI, KARASSULIS International Transport, SP Spiliotis, Georgopoulos Racing, ΡΟΥΣΙΑΝΙΔΗΣ-Gimoto, Extreme Track Days, Rider Repair Graphics, Extra Products Tassoulis, Papastavrou Shops, RISE, AM Παπαγεωργίου, Tsokos Racing, MGP.gr, DXL Graphics, Peristeras Tyres, Pirelli – INTRAMOTO.

Δημήτρης Διατσίδης

Ο Δημήτρης Διατσίδης σπούδασε Αρχιτεκτονική στο ΑΠΘ και από το 1983 εργάζεται ως δημοσιογράφος σε περιοδικά και στην τηλεόραση. Παράλληλα ασχολήθηκε με τους Αγώνες Ταχύτητας Μοτοσυκλέτας, Καρτ και Αυτοκινήτου και από το 2004 έως και σήμερα παρουσιάζει το τηλεοπτικό πρόγραμμα του MotoGP στην Ελληνική τηλεόραση και παράλληλα οδηγεί σε όλες τις πίστες του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος. Έχει εργαστεί στα περιοδικά, AUTO MOTO, 4τροχοί, 2τροχοί, Ταξιδεύοντας, Motosport, Playboy, MEN, Car & Driver και από το 2007 είναι εκδότης και διευθυντής του MOTOGP WORLD. Στην τηλεόραση ξεκίνησε από τον ΑΝΤ1 και την εκπομπή “Από τη θέση του Οδηγού” και συνεργάστηκε με την ΕΡΤ1, ΕΤ3, ΣΚΑΪ, COSMOTE TV.