Formula 1: Preview για το Dutch Grand Prix 2026 στο Zandvoort
Η Formula 1 επιστρέφει από το καλοκαιρινό διάλειμμα εκεί όπου η άμμος συναντά την ταχύτητα: στο Zandvoort, τη διαδρομή που φιδογυρίζει ανάμεσα σε αμμόλοφους στην ολλανδική ακτή. Και φέτος έχει ιδιαίτερη βαρύτητα – είναι η τελευταία φορά που η πίστα φιλοξενεί Grand Prix, καθώς αποχωρεί από το καλεντάρι το 2027.

Η ιστορία της ξεκινά από μακριά. Το Zandvoort φιλοξένησε αγώνα Παγκοσμίου Πρωταθλήματος για πρώτη φορά το 1952, με νικητή τον Alberto Ascari, και παρέμεινε σταθερή παρουσία μέχρι το 1985. Μετά από 36 χρόνια απουσίας, επέστρεψε το 2021 και πρόλαβε να χαρίσει μερικές από τις πιο αξιομνημόνευτες στιγμές της πρόσφατης εποχής – με κορυφή το 2023, όταν η απρόβλεπτη ολλανδική βροχή προκάλεσε χάος στρατηγικής και έγραψε ρεκόρ 186 προσπεράσεων, το μεγαλύτερο στην ιστορία του αθλήματος. Εκεί, ο Pierre Gasly, στην πρώτη του χρονιά με την Alpine, διάβασε τέλεια τις συνθήκες — μπήκε στα pits ήδη στον πρώτο γύρο για ελαστικά intermediate ξεκινώντας 12ος, και τερμάτισε τρίτος, το πρώτο του βάθρο με την ομάδα.

Φέτος, το Zandvoort γράφει άλλη μια πρώτη φορά: είναι η πρώτη Sprint διοργάνωση στην ιστορία του. Οι ομάδες θα έχουν μόλις μία δοκιμαστική περίοδο για να ξαναβρούν ρυθμό μετά το καλοκαίρι, πριν μπουν κατευθείαν σε Sprint Qualifying την Παρασκευή. Για τους Gasly και Franco Colapinto, είναι η ευκαιρία να ανοίξουν δυνατά το δεύτερο μισό της σεζόν στη μάχη του μεσαίου πίνακα.
Παράλληλα, στο F1 Academy, η Nina Gademan επιστρέφει στον δικό της αγώνα, με στόχο να επαναλάβει τη νίκη που πέτυχε εκεί πέρσι.
