2.000 και 3.000 πράσινα άλογα

Ή αλλιώς η αποκαθήλωση του ειδικού τύπου στην Ελλάδα με την «παρουσίαση» του CHAOS του Ελληνικού hyper-αυτοκινήτου

Από την πρώτη φορά που ξεκίνησε αυτή η ιστορία με το υπεραυτοκίνητο του Σπύρου Πανόπουλου, κάτι δεν πήγαινε καλά. Όταν είσαι κανονικός επιχειρηματίας και θες να δημιουργήσεις ένα τέτοιο σοβαρό πρότζεκτ, δεν «δένεσαι» με έναν συγκεκριμένο συντάκτη-YouTube περσόνα, αλλά αγκαλιάζεις όλη την δημοσιογραφική κοινότητα του ειδικού τύπου ώστε να σε βοηθήσουν με σωστή προβολή, όταν θα έρθει η ώρα.

Ο Σπύρος Πανόπουλος για άγνωστους λόγους δεν το έκανε έτσι. Δέθηκε με έναν συγκεκριμένο παρουσιαστή εκπομπών στο YouTube και αγνόησε σε πολύ μεγάλο βαθμό όλα τα άλλα ΜΜΕ του ειδικού τύπου στην Ελλάδα.

Η δίψα των ανθρώπων που χαίρονται με τα επιτεύγματα ενός συμπατριώτη τους είναι τεράστια. Το βλέπουμε όταν γράφουμε κάτι για την NAMCO και την αναβίωση του PONY και όταν την πρωταπριλιά συνήθως, γράφουμε ένα πιστευτό κείμενο για κάποιο ελληνικό project δημιουργίας Ελληνικού αυτοκινήτου. Υπάρχουν πολλοί που όταν τα διαβάζουν αυτά, εύχονται να είναι αλήθεια. Βεβαίως υπάρχουν και αυτοί που θέλουν να ψοφήσει η κατσίκα του γείτονα, αλλά είναι λίγοι και γραφικοί. Οι περισσότεροι από μας νιώθουμε υπερήφανοι όταν βλέπουμε ένα ελληνικό προϊόν να κυριαρχεί στην κατηγορία του σε όλο τον κόσμο, έναν δικό μας αθλητή να διακρίνεται διεθνώς, μια ελληνική ομάδα να νικά σε μια παγκόσμια διοργάνωση κ.λπ.

Στην περίπτωση της Spyros Panopoulos Automotive, όταν ανακοίνωσε το Chaos, κάποιοι το προσέγγισαν με έκπληξη και περιέργεια, άλλοι και με αισιοδοξία και υπερηφάνια και αρκετοί με σκεπτικισμό. Ο Σπύρος Πανόπουλος είναι ένας μηχανικός με επιτυχημένη πορεία στους αγώνες dragster και στο χώρο της βελτίωσης και ήταν πολύ ενδιαφέρον που αποφάσισε να εξελίξει και να κατασκευάσει κάτι τόσο ξεχωριστό, όπως ένα supercar. Θα ήμασταν από τους πρώτους που θα αγκάλιαζαν μια σοβαρή προσπάθεια, αν το Χάος θα ήταν έστω ένα ποιοτικό mockup. Γιατί mockup υπάρχει αλλά σίγουρα δεν έχει την ποιότητα που χρειάζεται για να εκτεθεί.

Η παραγωγή μάλιστα ενός υπεραυτοκινήτου, είναι μια διαδικασία που ταιριάζει σε μια ολιγομελή ομάδα που ξέρει τι της γίνεται και ναι, ένα τέτοιο φιλόδοξο project, μπορεί να υλοποιηθεί από μια ομάδα 10-15-20 ατόμων. Τυχαίνει να έχω επισκεφτεί την Pagani Automobili στο San Cesario Sul Panaro, έχω οδηγήσει το αυτοκίνητο (τότε είχε μόνο την Zonda) και να έχω μιλήσει με τον Οράσιο Παγκάνι και ξέρω πως αν υπάρχει όραμα μπορεί ένα ολιγομελές σχήμα, να κατασκευάσει ένα μικρό αριθμό υπεραυτοκινήτων σε ένα μικρό σχετικά χώρο.

Είναι πολύ καλό όταν εκφέρεις γνώμη να έχεις απόλυτη γνώση του τι λες… Ο Παγκάνι το έκανε με λίγο πολύ τα ίδια σε αριθμό άτομα με τον Πανόπουλο. Αλλά το έκανε! Η βόλτα με Pagani Zonda στο San Cesario Sul Panaro δεν ξεχνιέται.

Οπότε ακόμα και αν είχαμε κάποιους ενδοιασμούς, στις 20.00 της 1ης Νοεμβρίου, καθίσαμε μπροστά στον υπολογιστή μας να παρακολουθήσουμε με μεγάλο ενδιαφέρον την παρουσίαση της SPA. Η θεωρία έλεγε πως θα έπρεπε να έχει προβλέψει την μεγάλη επισκεψιμότητα και να έχει πάρει έναν server με Unlimited Resource Usage Traffic. Δεν έγινε αυτό, έτσι το site έπεσε.

Όταν κάποια στιγμή λειτούργησε (βαρέθηκαν και έφυγαν αρκετοί) είδαμε απλώς κάποιες φωτογραφίες ενός ξεκάθαρα εντυπωσιακού οχήματος με κάποια σχεδιαστικά προβλήματα, που στην κανονική ζωή εκεί έξω θα το έκαναν μη λειτουργικό. Οι εμπρός πρόβολοι που βρίσκονταν πολύ μακρυά από τους εμπρός τροχούς και η εξωπραγματική πολύ χαμηλή απόσταση από το έδαφος θα ήταν ένα μεγάλο πρόβλημα. Αυτή ήταν η πρώτη «περίεργη εντύπωση». Ο Τάκης Πουρναράκης σε άρθρο του στο MONONEWS αναφέρει, πως το κοφτερό εμπρός σχεδιαστικό εύρημα του CHAOS δεν θα του έδινε πιστοποίηση και έγκριση Τύπου ώστε να πουληθεί μέσα στην Ε.Ε. Aλλά υπήρξε και συνέχεια…

Στην φωτογραφία δεν βλέπετε το αυτοκίνητο στο Farnborough International Exhibition and Conference Centre, γιατί απλώς δεν υπάρχει παρά μόνο ως αρχείο υπολογιστή σε πρόγραμμα της Autodesk.

Με λίγο περισσότερο προσοχή, αντιληφθήκαμε πως δεν βλέπουμε φωτογραφίες αλλά renderings κάποιου καλού φωτορεαλιστικού προγράμματος. Βλέπαμε ένα ψηφιακό, εικονικό όχημα, τοποθετημένο με photoshop, σε έναν εκθεσιακό χώρο που αρκετοί αναγνώρισαν ως το… Farnborough International Exhibition and Conference Centre. Σε πολύ λίγο, άρχισαν διάφοροι να κάνουν αναρτήσεις στο facebook, πως το πίσω παρμπρίζ έχει διαφορετικό σχήμα σε κάποιες από τις φωτογραφίες. Κάποιος το τερμάτισε βρίσκοντας την εμπρός πτέρυγα, σε βιβλιοθήκη δωρεάν σχεδίων 3D. Εκεί όμως που χάσαμε κάθε ιδέα, ήταν όταν βγήκαν στην επιφάνεια παλιές καταγγελίες για εξαγορά και κλοπή ψεύτικων followers στο instagram και στο youtube, από τον «επιχειρηματία» που πούλησε στον Πανόπουλο τους followers. Γι αυτό άλλωστε η Spyros Panopoulos έχει στο Instagram όσους σχεδόν followers έχει η… Lotus! Επίσης αλγεινή εντύπωση μας έκαναν τα «Γαλλικά» στα αγγλικά, που αντάλλαξε ο ΣΠ με τον «επιχειρηματία» που πούλησε τους followers, καθώς -κατά δήλωσή του -είχε μείνει απλήρωτος.

Διαβάστε κάπου αλλού για το Xαώδες όνειρο της SPA, γιατί περί ονείρου και μάλιστα απατηλού πρόκειται. Είναι ανθρωπίνως αδύνατο να ξεκινήσει κάποιος ένα project κατασκευής αυτοκινήτου και να ξεπεράσει καταξιωμένους κατασκευαστές με το καλημέρα. Θα μπορούσε να φτιάξει έναν κινητήρα που απλώς θα έπαιρνε μπροστά… Και η χρηματοδότηση θα μπορούσε να ξεκινήσει και εμείς θα ήμασταν περήφανοι. Αλλά δεν το έκανε έτσι…

Πρέπει να είναι η πρώτη φορά, που για τα κλικ τα περισσότερα Ελληνικά sites βάζουν μια hyperπαπάτζα και από κάτω τόσοι πολλοί αναγνώστες, να τους κράζουν με επιχειρήματα. Δεν έχει προηγούμενο αυτό. Ζούμε σε μια παράκρουση.

Βεβαίως αξίζει να σημειώσουμε τον σκεπτικισμό αρκετών sites υψηλής επισκεψιμότητας που δεν δίστασαν να κριτικάρουν έντονα την παρουσίαση και να καταθέσουν τις αμφιβολίες τους… ή άλλα που δεν καταδέχθηκαν καν να ασχοληθούν.

Drive

https://www.drive.gr/blog/mihalis-katopodis/haos-i-min-pyroboleite-ton-pianista

GoCar

https://www.gocar.gr/columns/ektos-grammis/37748,Chaos_h_alh8eia.html

Gazzetta

https://www.gazzetta.gr/in-motion/blog/2057374/chaos-anthrakas-i-thisayros

Car&Driver

https://www.caranddriver.gr/eidiseis/arthro/aytos_einai_o_virtual_xoros_pou_h_spyros_panopoulos_automotive_parousiase_to_chaos-7804043/

Mononews

https://www.mononews.gr/auto/chaotikes-bourdes?fbclid=IwAR0NRKsDgnMLNlaxEyptp7JGhdmVDchkUcDOc8vIPAJgz-qaecqPyhlp98o#.YYFWFd0BwSY.facebook

Και πολλά ακόμα άλλα ΜΜΕ…

ΓΙΩΡΓΟΣ ΒΑΡΙΝΟΣ

Ο Γιώργος Βαρίνος είναι πτυχιούχος Μηχανικός Αεροσκαφών και έχει πτυχίο Πιλότου Υπερελαφρών Αεροσκαφών. Tο 2022, έκλεισε 40 χρόνια στο χώρο των περιοδικών αυτοκινήτου. Από το 1989 εργάζεται ως επαγγελματίας και είναι τακτικό μέλος της ΕΣΠΤ και της Διεθνούς Ομοσπονδίας Δημοσιογράφων. Ασχολήθηκε με τους αγώνες ταχύτητας αυτοκινήτου από το 2000 και έτρεξε για 12 χρόνια (1983-1995) στο Ελληνικό Πρωτάθλημα Enduro. Έχει εργαστεί στα περιοδικά 4 Τροχοί (1982-1986), Car & Driver (1989-1993), Auto Motor und Sport (1993-1994), Auto Τρίτη (1993-1995), BESTEVER (1999-2021), One Passion (2007-2009, 2018), Gazzetta.gr (2014-2021) και σήμερα είναι υπεύθυνος AUTO-MOTO της εφημερίδας Κόκκινος Πρωταθλητής, συνεργάτης του περιοδικού TOP GEAR, συνεργάτης του περιοδικού MotoGP World, Διευθυντής του site Autopress.gr και εκδότης τoυ πολυτελούς περιοδικού BESTEVER QUARTERLY.