Το Kia EV9 ονομάστηκε «Γερμανικό Πολυτελές Αυτοκίνητο της Χρονιάς 2024»

Το ηλεκτρικό SUV – τριών σειρών καθισμάτων – Kia EV9, επιλέχθηκε στην κατηγορία “Luxury” στο διαγωνισμό του Γερμανικού Αυτοκινήτου της Χρονιάς 2024 το οποίο περιλαμβάνει όλα τα μοντέλα με βασική τιμή άνω των 70.000 ευρώ. Το νέο Kia EV9 επικράτησε έναντι 9 ανταγωνιστικών μοντέλων που διαγωνίστηκαν εντυπωσιάζοντας την 27μελή κριτική επιτροπή του βραβείου «Γερμανικό Αυτοκίνητο της Χρονιάς 2024» (GCOTY).
Το Kia EV9 είναι τώρα το δεύτερο μοντέλο της Kia που διατίθεται ως αμιγώς ηλεκτρικό όχημα με μπαταρία, ακολουθώντας τα βήματα του πολυβραβευμένου EV6, το οποίο ανακηρύχθηκε Ευρωπαϊκό Αυτοκίνητο της Χρονιάς 2022.
«Ως η νέα ναυαρχίδα της Kia, το EV9 διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο στην ανάδειξη της μάρκας μας σε κορυφαίο πάροχο ηλεκτρικών αυτοκινήτων. Με το εξαιρετικά μεταβλητό και ευρύχωρο εσωτερικό του, την εντυπωσιακή σχεδίαση και την τεχνολογία εξαιρετικά γρήγορης φόρτισης, θέτει νέα πρότυπα στην κατηγορία των SUV», δήλωσε ο Won-Jeong Jeong, Πρόεδρος της Kia Europe. «Είμαστε πολύ περήφανοι που το EV9 ανακηρύχθηκε «Γερμανικό Πολυτελές Αυτοκίνητο της Χρονιάς» πριν ακόμη λανσαριστεί, καθώς είναι ένα ισχυρό μήνυμα ότι η Kia και η στρατηγική της για την ηλεκτροκίνηση αναγνωρίζονται και βραβεύονται από ειδικούς της γερμανικής βιομηχανίας».
Στο διαγωνισμό GCOTY, που διεξήχθη για έκτη φορά φέτος, μια κριτική επιτροπή 27 ειδικών δημοσιογράφων δοκίμασε και αξιολόγησε συνολικά 48 νέα μοντέλα. Ο διαγωνισμός χωρίζεται σε πέντε κατηγορίες: «Compact», «Premium» και «Luxury» καθώς και «New Energy» και «Performance». Η κριτική επιτροπή θα επιλέξει πλέον τον γενικό νικητή από τους πέντε καλύτερους στην κατηγορία, στις αρχές Οκτωβρίου.

SUV υψηλής τεχνολογίας μεγάλης αυτονομίας με μέγιστη μεταβλητή διαμόρφωση καθισμάτων
Το EV9 είναι το μεγαλύτερο μοντέλο της Kia που προσφέρεται στην Ευρώπη μέχρι σήμερα. Όπως και το EV6, βασίζεται στην ηλεκτρική πλατφόρμα E-GMP (Electric-Global Modular Platform) με τεχνολογία εξαιρετικά γρήγορης φόρτισης 800 volt, δίνοντάς του μία από τις καλύτερες επιδόσεις φόρτισης στην κατηγορία του. Υπό ιδανικές συνθήκες, η μπαταρία 99,8 kW μπορεί να ανακτήσει αυτονομία έως και 239 km σε μόλις 15 λεπτά φόρτισης.
Το eSUV διατίθεται με κίνηση στους πίσω τροχούς και κινητήρα απόδοσης 150 kW με πλήρως ηλεκτρική αυτονομία οδήγησης έως και 541 km(WLTP), ή ως τετρακίνητο όχημα που εφοδιάζεται με δύο ηλεκτρικούς κινητήρες συνολικής απόδοσης 282kW και αυτονομία 497 km(WLTP). Η τετρακίνητη έκδοση AWD διατίθεται και στη σπορ έκδοση GT-line, η οποία μπορεί να επιταχύνει από 0-100 km/h σε 5,3 δευτερόλεπτα και τελική ταχύτητα 200 km/h.
Το EV9 προσφέρει επίσης υψηλό επίπεδο άνεσης κατά τη διάρκεια των στάσεων. Για παράδειγμα, η έκδοση GT-line διαθέτει στάνταρ ηλεκτρικά ρυθμιζόμενα καθίσματα «χαλάρωσης» στην πρώτη σειρά τα οποία μπορούν να μετακινηθούν σε μια άνετη θέση ανάκλισης όταν το όχημα σταθμεύεται ή κατά τη διάρκεια στάσεων φόρτισης. Το EV9 διατίθεται σε επταθέσια και εξαθέσια διάταξη με δύο μεμονωμένα καθίσματα στη δεύτερη σειρά.
Η βασική έκδοση του μοντέλου με κίνηση στους πίσω τροχούς προσφέρεται με μια ολοκληρωμένη γκάμα στάνταρ εξοπλισμού που περιλαμβάνει διχρωμίες καθισμάτων από τεχνητό δέρμα, αυτόματο έλεγχο κλιματισμού τριών ζωνών, πορτμπαγκάζ ελεγχόμενο από αισθητήρα, ηλεκτρικά αναδιπλούμενες πλάτες της τρίτης σειράς καθισμάτων, αυτόματες λαβές θυρών, λειτουργία V2L για χρήση της μπαταρίας ως πηγή ενέργειας, αναγνώριση δακτυλικών αποτυπωμάτων και – πρεμιέρα της Kia – ψηφιακό κλειδί αυτοκινήτου (“Digital Key 2.0”).
Στα συστήματα υποβοήθησης περιλαμβάνονται το Highway Driving Assist 2 με Lane Following Assist 2 (LFA 2), Forward Collision-Avoidance Assist 2 (FCA 2) με λειτουργία στροφής και ανίχνευση cross-traffic και Smart Cruise Control. Επιπλέον, η έκδοση GT-line διαθέτει διπλούς προβολείς LED, αυτόματης εστίασης δέσμης φωτός , κάμερα περιμετρικής προβολής Blind View Monitor (BVM), υποβοήθηση αποφυγής σύγκρουσης σε τυφλό σημείο (BCA) και Remote Smart Parking Assist 2 (RSPA 2), υποβοήθηση παρκαρίσματος εξ αποστάσεως.

Η Kia (www.kia.com) είναι μια παγκόσμια εταιρεία κινητικότητας με όραμα να δημιουργεί βιώσιμες λύσεις κινητικότητας για καταναλωτές, κοινότητες και κοινωνίες σε όλο τον κόσμο. Η Kia ιδρύθηκε το 1944 και για περισσότερα από 75 χρόνια παρέχει λύσεις κινητικότητας. Με 52.000 εργαζόμενους παγκοσμίως, παρουσία σε περισσότερες από 190 αγορές και

εγκαταστάσεις παραγωγής σε έξι χώρες, η εταιρεία πουλά σήμερα περίπου τρία εκατομμύρια οχήματα ετησίως. Η Kia ηγείται της διάδοσης των εξηλεκτρισμένων και ηλεκτρικών οχημάτων με
μπαταρία και αναπτύσσει μια γκάμα υπηρεσιών κινητικότητας που συνεχώς διευρύνεται, ενθαρρύνοντας εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο να εξερευνήσουν τους καλύτερους
τρόπους μετακίνησής τους. Το motto της εταιρείας – «Movement that inspires» – αντανακλά στη δέσμευση της Kia να εμπνέει τους καταναλωτές μέσω των προϊόντων και των υπηρεσιών της.