Το Honda Dax επιστρέφει! (vid)

Μετά από απουσία 41 χρόνων, το Honda Dax πρόκειται να επιστρέψει τελικά στην Ευρώπη, πλαισιώνοντας το Monkey και το MSX125 Grom στη μοναδική σειρά mini-bikes της Honda.

Ξεχειλίζοντας από ενθουσιασμό και ενέργεια – και μετά από απουσία 41 χρόνων από την Ευρωπαϊκή οικογένεια της Honda – το νέο Dax έρχεται τώρα να πλαισιώσει το Monkey και το MSX125 Grom στη γκάμα mini-bikes της Honda. Αυθεντικό, στιβαρό και προσφέροντας μία απλή διασκεδαστική εμπειρία σε δύο τροχούς, διαθέτει πλαίσιο από πρεσαριστό ατσάλι, ανεστραμμένο πιρούνι (USD) 31mm, τροχούς 12 ιντσών και αερόψυκτο 2-βάλβιδο κινητήρα SOHC με κιβώτιο τεσσάρων σχέσεων και φυγοκεντρικό συμπλέκτη. Φωτισμός Full LED, compact οθόνη LCD με ανοιχτόχρωμες ενδείξεις σε σκούρο φόντο και χειρολαβή συνεπιβάτη ολοκληρώνουν τη γκάμα εξοπλισμού, ενώ η διαχρονική γοητεία του μοναδικού στυλ του Dax είναι κάτι που δεν μπορεί να συμπεριληφθεί σε καμία λίστα προδιαγραφών.

Η σειρά μίνι μοτοσυκλετών της Honda καταφέρνει να συγκινεί τόσο τους νέους όσο και τους παλαιότερους αναβάτες. Το ανανεωμένο Monkey 125 αγγίζει ευαίσθητες χορδές όσων αναπολούν τη χρυσή δεκαετία των 1970s, ενώ την ίδια στιγμή είναι ένα μοντέρνο, compact και τολμηρό δίτροχο πόλης για αναβάτες κάθε ηλικίας. Το MSX125 Grom προσφέρει ένα αντισυμβατικό στυλ για τους εκπροσώπους της ‘Generation Y’, με δυνατότητες εξατομίκευσης από τον αναβάτη, και ταυτόχρονα είναι το τέλειο όχημα μεταφοράς στα paddock στον κόσμο των αγώνων αυτοκινήτου και μοτοσυκλετών.

Για το 23YM μία νέα μοτοσυκλέτα έρχεται να πλαισιώσει την ομάδα. Το ST125 Dax διαθέτει τη γνήσια αυθεντικότητα του πρώτου μοντέλου του 1969 * αλλά με χαρακτηριστικά απόδοσης του 21ου αιώνα σε επίπεδο πλαισίου, κινητήρα και εργονομίας. Η προηγούμενη έκδοση του Dax κατασκευάστηκε από το 1995 μέχρι το 2003 για την Ιαπωνική αγορά. Η πρόσφατη Ευρωπαϊκή επιτυχία των αδελφών μοντέλων επιτάχυνε την επιστροφή του, ενώ η σκανδαλιστική γοητεία και ο ευκολοδήγητος χαρακτήρας του καθιστούν το ST125 Dax ακόμα πιο επιθυμητό.

Ασφαλώς, η νοσταλγία θα διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην απήχηση του Dax σε αναβάτες που βρίσκονται τώρα στη μέση ηλικία – εκείνους που μπορεί να είχαν ένα Dax στα νιάτα τους και χαίρονται με την επιστροφή του. Από την άλλη, η ‘retro’ γοητεία είναι εξίσου σημαντική για τους νεότερους ιδιοκτήτες. Ένα πραγματικό και όχι ψεύτικο ρετρό στυλ. Υπάρχει ένα συγκεκριμένο στιλ που κάνει κάποιες μοτοσυκλέτες να ξεχωρίζουν και το Dax το διαθέτει σε αφθονία χάρη στο εμβληματικό του πλαίσιο σχήματος T. Είναι αυτό στο οποίο η μοτοσυκλέτα οφείλει το όνομά της: καθώς εκτείνεται από την κάτω πλευρά της σέλας μέχρι το τιμόνι, και ‘κάθεται’ πάνω σε μικρούς τροχούς 12”, η εμφάνισή του θυμίζει τον λατρεμένο ανά τον κόσμο σκύλο Dachshund, κοινώς ‘Λουκάνικο’ όπως είναι ευρέως γνωστός…

Μοναδικό, εύκολο, εύχρηστο και πολύ διασκεδαστικό. Αυτό είναι το νέο Honda Dax.

Ένας πιστός φίλος που έρχεται από το 1972, όπως το εικονιζόμενο ST90 Mighty Dax.

Το παλιό!

Και το καινούργιο!

Όπως αρμόζει στο χαρακτήρα του, το νέο Dax διατηρεί την απλότητα που το έκανε αγαπητό στο κοινό. Ένα ατσάλινο πλαίσιο προσφέρει αντοχή και φιλοξενεί το ρεζερβουάρ καυσίμου ενώ το ανεστραμμένο πιρούνι (USD) των 31mm, τα πίσω διπλά αμορτισέρ και οι τροχοί των 12 ιντσών με τα κοντά και παχιά ελαστικά προσφέρουν ευελιξία και υποδειγματική απόσβεση των ανωμαλιών του οδοστρώματος. Το φρενάρισμα αναλαμβάνουν υδραυλικοί δίσκοι μπροστά και πίσω με έλεγχο ABS.

Ο 2-βάλβιδος κινητήρας SOHC 124κ.εκ. είναι στιβαρός και οικονομικός σε κατανάλωση. Η ισχύς του αποδίδεται γραμμικά με ομαλή καμπύλη ροπής. Ένας φυγοκεντρικός συμπλέκτης διαχειρίζεται τις αλλαγές μεταξύ των τεσσάρων σχέσεων του κιβωτίου, καταργώντας την ύπαρξη της σχετικής μανέτας στο τιμόνι. Απλά ανοίγεις το γκάζι και ξεκινάς (‘twist-and-go’), αλλάζοντας με παραδοσιακό τρόπο τις σχέσεις από το λεβιέ ταχυτήτων στο αριστερό πόδι.

Όλα τα φώτα είναι τεχνολογίας LED και μία στρογγυλή οθόνη LCD παρουσιάζει τις απαραίτητες για τον αναβάτη πληροφορίες. Για το συνεπιβάτη διατίθεται μία χρωμιωμένη χειρολαβή.

Πλαίσιο από πρεσαριστό ατσάλι σχήματος T, το οποίο προσδίδει μοναδική αναγνωρίσιμη ιδιαιτερότητα
Ανεστραμμένο πιρούνι (USD) 31mm, διπλά πίσω αμορτισέρ και τροχοί 12 ιντσών προσφέρουν ομαλή κύλιση και υποδειγματική απόσβεση
Υδραυλικά δισκόφρενα μπροστά και πίσω με υιοθέτηση συστήματος ABS
Full LED τεχνολογία φωτισμού και οθόνη οργάνων LCD

Μπορεί το Dax να είναι μικρό, όμως οι αναλογίες του προσφέρουν αρκετό χώρο για να ταξιδεύουν άνετα δύο ενήλικες αναβάτες.

Το στυλ του διαμορφώνεται κυρίως από το πλαίσιο, καθώς, κάθε στοιχείο που προσαρτάται ή περιλαμβάνεται σε αυτό, χαρίζει στο Dax την αδιαμφισβήτητη ρετρό εμφάνισή του. Το ίδιο συμβαίνει και με τα υπόλοιπα εξαρτήματα όπως: η παχιά σέλα με επαρκή χώρο για δύο αναβάτες – το ύψος της σέλας είναι μόλις 775mm – το χρωμιωμένο ψηλό τιμόνι και το, εμπνευσμένο από τα dirt bikes της δεκαετίας του 1970, ψηλά τοποθετημένο τελικό εξάτμισης με χρωμιωμένο, διάτρητο και με σχισμές προστατευτικό θερμότητας. Το μεσαίο τμήμα του πλαισίου φέρει μία μαύρη ρίγα με το όνομα ‘Dax’ γραμμένο με παιχνιδιάρικη γραμματοσειρά, ακριβώς δίπλα στο κλασικό λογότυπο Φτερού της Honda που τιμά την ξεχωριστή κληρονομιά του. Μοναδική, ιδιαίτερη πινελιά αποτελεί το cartoon που απεικονίζει ένα Dachshund.

Το εμπρός φτερό αποτελεί χαρακτηριστικό στοιχείο του DAX και βρίσκεται κάτω από το στρογγυλό προβολέα. Την ιδιαίτερη γοητεία των φωτιστικών σωμάτων επιτείνει η χρήση στρογγυλών λυχνιών LED και τα εμπρός φλας/φώτα θέσεως που τοποθετούνται επιδέξια στο νοητό άξονα ανάμεσα στις δέσμες της μεσαίας και της μεγάλης σκάλας του προβολέα. Η συμπαγής οθόνη οργάνων LCD είναι στρογγυλή με ανοιχτόχρωμες ενδείξεις σε σκούρο φόντο ενώ το πίσω φως και τα πίσω φλας είναι επίσης τεχνολογίας LED όπως ο προβολέας.

Μία χρωμιωμένη λαβή συνεπιβάτη διατίθεται ως στάνταρ, ενώ ένα κάλυμμα προστατεύει την αλυσίδα από τις καιρικές συνθήκες και τυχόν στενές επαφές με τα ρούχα του συνεπιβάτη. Προαιρετικά, διατίθενται μία πίσω σχάρα και θερμαινόμενα γκριπ.

Το εμβληματικό πλαίσιο σχήματος T, το οποίο φιλοξενεί το ρεζερβουάρ καυσίμου, υιοθετεί αισθητικές λεπτομέρειες με αυθεντική σχεδίαση και κατασκευάζεται από πρεσαριστό ατσάλι με σύγχρονη τεχνογνωσία. Η γωνία κάστερ και το ίχνος τροχού είναι 24,9°/84mm και το μεταξόνιο 1020mm. Το βάρος, πλήρες υγρών, είναι μόλις 107kg.

Το ανεστραμμένο πιρούνι (USD) 31mm προσφέρει ευέλικτη απόκριση ανάρτησης και, σε συνδυασμό με το φαρδύ, ψηλό τιμόνι, εύκολο χειρισμό στις αλλαγές κατεύθυνσης. Τα διπλά πίσω αμορτισέρ είναι ρυθμισμένα για ομαλή απόσβεση ακόμα και με συνεπιβάτη. Μαύροι τροχοί 12 ιντσών (από το MSX125 Grom) φοράνε παχιά ελαστικά τύπου balloon, πλάτους 120mm μπροστά και 130mm πίσω. Αυτά προσθέτουν αξιόπιστη πρόσφυση σε συνδυασμό με χαρακτηριστική ευελιξία.

Μονοκάναλο ABS διαχειρίζεται την ισχύ πέδησης. Υδραυλικές εμπρός και πίσω δαγκάνες επενεργούν σε δίσκους διαμέτρου 220 και 190mm αντίστοιχα.
 
Αερόψυκτος, 2-βάλβιδος κινητήρας με μονό εκκεντροφόρο επικεφαλής (SOHC) 124κ.εκ, αποδίδει ισχύ 9,4 Ps (6,9kW) και ροπή 10,8Nm
Φυγοκεντρικός συμπλέκτης χωρίς καταπονήσεις και κιβώτιο τεσσάρων σχέσεων
Κατανάλωση καυσίμου 63,7km/l (WMTC mode)

Προερχόμενος από το νέο Super Cub C125 – με εξαιρετική ελαστικότητα, αποδοτικότητα και αντοχή – ο αερόψυκτος κινητήρας 124κ.εκ. του Dax διαθέτει 2-βάλβιδη κυλινδροκεφαλή SOHC, με σχετικά μεγάλη διαδρομή και υψηλή σχέση συμπίεσης. Η διάμετρος είναι 50mm, η διαδρομή 63,1mm με σχέση συμπίεσης 10.0:1. Η μέγιστη ισχύς των 9,4Ps (6,9kW) αποδίδεται στις 7.000 σαλ., με μέγιστη ροπή 10,8Nm στις 5.000σαλ.

Χάρη στην ισχυρή απόδοση του κινητήρα ακόμα και με δύο αναβάτες η μοτοσυκλέτα μπορεί να ταξιδεύει με 90km/h, με ζωηρή επιτάχυνση από χαμηλές ταχύτητες – ό,τι ακριβώς χρειάζεται για απολαυστικές βόλτες στην πόλη.

Στην αριστερή πλευρά της μοτοσυκλέτας το χαρακτηριστικό οβάλ φιλτροκούτι, το φίλτρο και ο σωλήνας εισαγωγής διασφαλίζουν ομαλή, αποτελεσματική ροή καθαρού αέρα, πετυχαίνοντας ζωηρή απόκριση του γκαζιού και οδηγησιμότητα. Το ψηλά τοποθετημένο τελικό της εξάτμισης και η θερμική προστασία παραπέμπουν στη χρυσή εποχή μοτοσυκλετών της δεκαετίας του ‘70. Ένας καταλύτης είναι το μόνο που χρειάζεται. Χάρη στις ακριβείς ρυθμίσεις της ECU και την απόδοση καύσης του κινητήρα, επιτυγχάνεται συμμόρφωση με τις προδιαγραφές EURO5.

Υποστηρίζοντας το χαλαρό και ευκολοδήγητο χαρακτήρα της μοτοσυκλέτας, το κιβώτιο 4 σχέσεων (με τη ‘νεκρά’ στο κάτω μέρος) με λειτουργία μέσω φυγοκεντρικού συμπλέκτη, σημαίνει ότι δεν χρειάζεται μανέτα για το χειρισμό του συμπλέκτη. Όταν η μοτοσυκλέτα είναι σταματημένη, ο αναβάτης απλά επιλέγει την απαιτούμενη σχέση από το λεβιέ στο αριστερό πόδι και, καθώς ανοίγει το γκάζι, ο συμπλέκτης λειτουργεί αυτόματα. Το ίδιο συμβαίνει σε κάθε αλλαγή σχέσης, είτε στο ανέβασμα είτε στο κατέβασμα.
 
Διάφορες τεχνολογίες χαμηλών τριβών, όπως ένας offset (έκκεντρα τοποθετημένος) κύλινδρος και κοκοράκια βαλβίδων στην κεφαλή εξασφαλίζουν εντυπωσιακά χαμηλή κατανάλωση καυσίμου 63,7km/l (WMTC mode). Αυτό προσφέρει στο Dax αυτονομία περίπου 240km από το ρεζερβουάρ των 3,8.

Τεχνικά Χαρακτηριστικά