Στρατηγική και λύσεις εξηλεκτρισμού από την Mazda

Η Mazda έχει δεσμευτεί, μέχρι το 2050, να μειώσει δραστικά τις εκπομπές άνθρακα, στοχεύοντας να είναι ουδέτερη σε όλους τους τομείς των δραστηριοτήτων της.

Η ηλεκτροκίνηση των οχημάτων θα είναι ένας σημαντικός παράγοντας για την επίτευξη αυτού του στόχου. Αλλά καθώς η Mazda πιστεύει ότι ο κινητήρας εσωτερικής καύσεως (ΜΕΚ) θα εξακολουθεί να εφοδιάζει τη συντριπτική πλειοψηφία των αυτοκινήτων και για τα επόμενα χρόνια, η πλήρης ηλεκτροκίνηση μπορεί να είναι μόνο μία πτυχή της βιώσιμης στρατηγικής ηλεκτροκίνησης. Ένας άλλος σημαντικός πυλώνας θα είναι η βελτίωση της αποδοτικότητας και της απόδοσης των ΜΕΚ – μέσω της βελτίωσης απόδοσης της καύσης, των φιλικών προς το περιβάλλον καυσίμων όπως τα e-καύσιμα, καθώς και o εξηλεκτρισμός. Ως εκ τούτου, η Mazda έχει δεσμευτεί να εξηλεκτρίσει, έως το 2030, πλήρως ή εν μέρει, όλα τα νέα της μοντέλα, παρέχοντας μια τεράστια γκάμα διαφορετικών λύσεων για όλες τις ατομικές απαιτήσεις μετακίνησης και τις κατά τόπους συνθήκες.
Η επαναστατική σειρά των κινητήρων Skyactiv, που παρουσιάστηκε για πρώτη φορά το 2012, βελτιώνει ήδη σημαντικά την απόδοση καυσίμου, χωρίς να επηρεάζει την ευχαρίστηση της οδήγησης. Η Mazda θα συνεχίσει να βελτιώνει την αποδοτικότητα των ΜΕΚ και να διερευνά νέους τομείς, όπως τα εναλλακτικά βιοκαύσιμα, για να βελτιώσει περαιτέρω το αποτύπωμα άνθρακα των κινητήρων των αυτοκινήτων της. Σε συνδυασμό με μια αποτελεσματική και κατάλληλη λύση ηλεκτροκίνησης, η απόδοση ενός κινητήρα ΜΕΚ μπορεί να ενισχυθεί ακόμη περισσότερο. Στην πραγματικότητα, τα ηλεκτροκίνητα μοντέλα ΜΕΚ θα αποτελούν το 75% της παραγωγής της Mazda έως το 2030, ενώ τα αμιγώς ηλεκτροκίνητα οχήματα με μπαταρία (BEV), θα αποτελούν το υπόλοιπο 25%. Για να μάθετε περισσότερα σχετικά με τους λόγους που η Mazda επέλεξε αυτή τη στρατηγική για την ηλεκτροκίνηση, και πώς ταιριάζει στη συνολική προσέγγιση πολλαπλών λύσεων της εταιρείας, δείτε το Mazda talks Electrification – Strategy.

Πλατφόρμα οχημάτων PHEV της Mazda
Πιστή στις αρχές της Mazda να παρέχει τη σωστή λύση για το σωστό σενάριο οδήγησης και τη σωστή αγορά, ο Ιάπωνας κατασκευαστής επιδιώκει διάφορα επίπεδα εξηλεκτρισμού της γκάμας των προϊόντων του. Πρώτον, το σύστημα Mazda M Hybrid συνδυάζει εξαιρετικά τους αποδοτικούς κινητήρες Skyactiv με μια ήπια υβριδική λύση που προάγει την οικονομία καυσίμου χωρίς να προσθέτει πολύ βάρος, και χωρίς να χρειάζεται εξωτερική φόρτιση. Η μπαταρία των 24V ανακτά την ενέργεια που παράγεται κατά το φρενάρισμα, η οποία χρησιμοποιείται για να τροφοδοτήσει τα ηλεκτρικά συστήματα του αυτοκινήτου ή για να δώσει έξτρα ροπή λειτουργώντας υποβοηθητικά στον κινητήρα.
Σύντομα, η Mazda θα παρουσιάσει επίσης το πρώτο της σύστημα plug-in hybrid (PHEV). Χρησιμοποιώντας μια μεγαλύτερη μπαταρία, το σύστημα θα τροφοδοτείται αποκλειστικά με ηλεκτρική ενέργεια για μικρές και μεσαίες αποστάσεις, καθιστώντας τις αστικές μετακινήσεις, απαλλαγμένες από εκπομπές ρύπων. Για μεγαλύτερες αποστάσεις, η μπαταρία θα υποστηρίζεται από τον κινητήρα εσωτερικής καύσεως – όταν εξαντληθεί η αυτονομία της ηλεκτροκίνησης, ενώ αυτός ο κινητήρας θα μπορεί ταυτόχρονα να αναλάβει και τη φόρτιση της μπαταρίας. Θα είναι επίσης δυνατή και η εξωτερική φόρτιση, δίνοντας στους πελάτες την ιδανική ισορροπία μεταξύ περιβαλλοντικών επιδόσεων, ευκολίας και αυτονομίας.