Nissan Juke 1.0 DCT: Καλύτερο παντού! (vid)

Όταν το 2009 η Nissan παρουσίασε το Juke, πολύς κόσμος κοίταξε με «μισό μάτι» αυτό το ασυνήθιστο μικρό αυτοκίνητο, που δεν μπορούσε εύκολα να καταταγεί σε κάποια από τις καθιερωμένες κατηγορίες. Μια δεκαετία αργότερα, με τις πωλήσεις του Juke να έχουν ξεπεράσει κατά πολύ το 1 εκατομμύριο, οι συνθήκες είναι ώριμες για τη δεύτερη γενιά του μοντέλου.

Το Juke του 2020 έχει μεγαλώσει – και όχι μόνο σε διαστάσεις. Έχει διατηρήσει το στιλάτο και παιχνιδιάρικο χαρακτήρα του, αλλά με σαφώς πιο «ενήλικο» τρόπο. Οι διαστάσεις του είναι μεγαλύτερες(7,5 εκ. μήκος, 3,5 εκ. πλάτος και 3 εκ. ύψος), αλλά η οπτική συγγένεια είναι κάτι που οι σχεδιαστές της Nissan πρόσεξαν πολύ. Στο εμπρός μέρος οι μεγάλοι οβάλ led προβολείς συνδυάζονται με τη V-motion μάσκα και τα επίσης led φώτα ημέρας κάτω από το καπό. Στο πλάι η ψηλή γραμμή και οι «κρυφές» χειρολαβές για τις πίσω πόρτες. Ακόμα κι αν το βλέπεις για πρώτη φορά δεν μπορείς να κάνεις λάθος και να το μπερδέψεις με κάτι άλλο. Αυτή είναι και η μεγάλη επιτυχία του εξωτερικού σχεδιασμού: πολύ δύσκολα κάποιος θα το βρει υπερβολικά εκκεντρικό, αλλά όλοι θα ξέρουν ότι κοιτάζουν το Juke.
Το άρωμα της αναβάθμισης είναι ακόμα πιο έντονο στο εσωτερικό του Juke. Η αύξηση του μεταξονίου κατά 10,5 εκ. έχει κάνει θαύματα στους χώρους του αυτοκινήτου. Οι εμπρός επιβάτες κάθονται άνετα στα ενιαία καθίσματα με την καλή πλευρική στήριξη αλλά πλέον το ίδιο συμβαίνει και με τους πίσω. Με 5,8 εκ. περισσότερο χώρο για τα γόνατά τους και 1,1 εκ. για τα κεφάλια τους, τουλάχιστον δύο ενήλικοι θα βολευτούν χωρίς παραχωρήσεις. Θα έχουν μάλιστα και 422 λίτρα χώρου αποσκευών στη διάθεσή τους, με την πέμπτη πόρτα, παρά το σχετικά ψηλό κατώφλι, πλέον να έχει μεγάλο και πρακτικό άνοιγμα.

Μέσα στο Juke η αίσθηση είναι σαφώς ευχάριστη. Ο σχεδιασμός του ταμπλό και τα υλικά που έχουν χρησιμοποιηθεί σε κερδίζουν από την πρώτη επαφή. Δεν υπάρχει παντού μαλακό πλαστικό, π.χ. απουσιάζει από τις πόρτες, αλλά η συναρμογή και το φινίρισμα δεν αφήνουν περιθώρια αμφισβήτησης. Ο οδηγός βρίσκει εύκολα τη θέση που τον βολεύει και δεν θα προβληματιστεί από τις σχετικά μικρές σε ύψος γυάλινες επιφάνειες. Η σχεδιαστική φιλοσοφία του Juke «επιβάλλει» το μικρό πίσω παρμπρίζ, κάτι που δεν βοηθάει ιδιαίτερα την ορατότητα προς τα πίσω, αλλά η κάμερα οπισθοπορείας έρχεται να το διορθώσει αυτό. Στο κέντρο της κονσόλας δεσπόζει η οθόνη αφής των 8”, που είναι ευκρινής, γρήγορη, εύχρηστη και φιλοξενεί το NissanConnect που προσφέρει πλήθος δυνατοτήτων διασύνδεσης.
Το Nissan Juke λοιπόν είναι ωραίο μέσα και έξω, τουλάχιστον όσο είναι σταματημένο. Τι γίνεται όμως εν κινήσει; Εδώ τα πράγματα είναι σχετικά πιο απλά. Ο μοναδικός, προς το παρόν, διαθέσιμος κινητήρας για το Juke είναι ο νέος τρικύλινδρος 1000άρης (999 κ.εκ.) που αποδίδει 117 ίππους και 180 Nm ροπής (200 Nm με overboost). Συνδυάζεται είτε με ένα χειροκίνητο κιβώτιο ταχυτήτων 6 σχέσεων είτε με ένα 7άρι κιβώτιο διπλού συμπλέκτη, που είχε το αυτοκίνητο της συγκεκριμένης δοκιμής. Η Nissan αποφάσισε ότι δεν θα υπάρξει έκδοση πετρελαίου. Αυτό ωστόσο δεν αποτελεί σοβαρό πρόβλημα. Η μέση κατανάλωση στη διάρκεια αυτής της δοκιμής δεν ξεπέρασε τα 7 lt/100 km, και θα μπορούσε σχετικά εύκολα να είναι ακόμα χαμηλότερη.

Υπάρχουν τρία mode λειτουργίας: Eco, Standard, Sport, που επηρεάζουν την απόκριση του γκαζιού, την υποβοήθηση του τιμονιού και το κιβώτιο. Το DCT χρειάζεται λίγο χρόνο γνωριμίας για να το εκτιμήσεις πραγματικά. Στα ξεκινήματα μπορεί να έχει κάποια τινάγματα, αν πατήσεις πιο απότομα και πιο βαθιά το γκάζι, ή να αργήσει λίγο να αντιδράσει, αν το πατήσεις υπερβολικά μαλακά, αλλά όταν βρεις το sweet spot σε αποζημιώνει. Οι αλλαγές γίνονται πολύ γρήγορα και σχεδόν χωρίς να το καταλαβαίνεις και ποτέ δεν θα βρεθεί με λάθος σχέση για τις συνθήκες.
Στο δρόμο το Juke επιβεβαιώνει το δυναμικό χαρακτήρα του. Μπορεί οι επιδόσεις να μην είναι καταιγιστικές, αλλά δεν χρειάζονται μόνο άπειρα άλογα και ελάχιστοι χρόνοι στο 0-100 Km/h για να είναι μια διαδρομή διασκεδαστική. Χρειάζονται όμως πράγματα όπως καλό τιμόνι και καλό στήσιμο, που στο Juke υπάρχουν. Ο κινητήρας είναι αρκετά πρόθυμος και δεν θα σε «κρεμάσει». Το τιμόνι δίνει καλή πληροφόρηση και οι αναρτήσεις ελέγχουν επιτυχώς τις κινήσεις του αμαξώματος. Όλο το αυτοκίνητο συμπεριφέρεται σαν «ένα κομμάτι» όταν στρίβει. Οι αναρτήσεις είναι σφιχτές και παρότι δείχνουν λίγο απότομες στο πέρασμα από τις ανωμαλίες του δρόμου, δεν αφήνουν πολλά να φτάσουν στο σώμα των επιβατών. Η ποιότητα κύλισης ενισχύεται από την ησυχία στο εσωτερικό. Οι αεροδυναμικοί θόρυβοι που ακούγονται στις υψηλότερες ταχύτητες γίνονται αισθητοί περισσότερο λόγω της απουσίας άλλων θορύβων από τον κινητήρα ή από το δρόμο παρά από τη δική τους ένταση.
Σημείο αιχμής των σύγχρονων αυτοκινήτων είναι η τεχνολογία που ενσωματώνουν και ιδιαίτερα όσον αφορά την ασφάλεια το Nissan Juke έρχεται… φορτωμένο. Στάνταρ σε όλες τις εκδόσεις είναι η Έξυπνη Πέδηση Έκτακτης Ανάγκης με Αναγνώριση Πεζών και Ποδηλάτων, η Αναγνώριση Σημάτων Κυκλοφορίας, η Έξυπνη Παρέμβαση Εσφαλμένης Αλλαγής Λωρίδας, το Σύστημα Προειδοποίησης Πίσω Διασταυρούμενης Κυκλοφορίας και την Παρέμβαση Τυφλού Σημείου. Προσθέστε και το εξαιρετικό Adaptive Cruise Control (στις υψηλότερες κατηγορίες εξοπλισμού) και το πακέτο είναι πραγματικά εντυπωσιακό.

Το νέο Nissan Juke ξεκινά από τις 17.900 ευρώ στη βασική έκδοση ENERGY με το χειροκίνητο κιβώτιο και οι εκδόσεις (και οι τιμές) ανεβαίνουν μέχρι την κορυφαία TECHNA με το DCT κιβώτιο. Το Nissan Juke της πρώτης γενιάς τάραξε τα νερά και χωρίς απαραίτητα να ξέρει ακριβώς τι θέλει να κάνει άφησε το στίγμα του. Πλέον ξέρει τι θέλει και πώς θα το αποκτήσει – και έχει όλα τα εφόδια για να τα καταφέρει.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΒΑΡΙΝΟΣ

Ο Γιώργος Βαρίνος είναι πτυχιούχος Μηχανικός Αεροσκαφών και έχει πτυχίο Πιλότου Υπερελαφρών Αεροσκαφών. Tο 2022, έκλεισε 40 χρόνια στο χώρο των περιοδικών αυτοκινήτου. Από το 1989 εργάζεται ως επαγγελματίας και είναι τακτικό μέλος της ΕΣΠΤ και της Διεθνούς Ομοσπονδίας Δημοσιογράφων. Ασχολήθηκε με τους αγώνες ταχύτητας αυτοκινήτου από το 2000 και έτρεξε για 12 χρόνια (1983-1995) στο Ελληνικό Πρωτάθλημα Enduro. Έχει εργαστεί στα περιοδικά 4 Τροχοί (1982-1986), Car & Driver (1989-1993), Auto Motor und Sport (1993-1994), Auto Τρίτη (1993-1995), BESTEVER (1999-2021), One Passion (2007-2009, 2018), Gazzetta.gr (2014-2021) και σήμερα είναι υπεύθυνος AUTO-MOTO της εφημερίδας Κόκκινος Πρωταθλητής, συνεργάτης του περιοδικού TOP GEAR, συνεργάτης του περιοδικού MotoGP World, Διευθυντής του site Autopress.gr και εκδότης τoυ πολυτελούς περιοδικού BESTEVER QUARTERLY.