Η τοπική παραγωγή της BMW X5 ξεκινά στην Κίνα

Μετά την ολοκλήρωση των εργασιών της κατασκευής, η νέα επέκταση του εργοστασίου του Dadong είναι έτοιμη να ξεκινήσει τη λειτουργία της. Το εργοστάσιο το οποίο ανήκει στην κοινοπραξία BMW Brilliance Automotive Ltd (BBA), θα ξεκινήσει ταυτόχρονα στη νέα του επέκταση, την παραγωγή της BMW X5 με μακρύ μεταξόνιο, αποκλειστικά για την Κινεζική αγορά.

Παγκόσμιο success story, η X5 μέχρι τώρα κατασκευαζόταν μόνο στο εργοστάσιο του BMW Group στις ΗΠΑ και συγκεκριμένα στο Spartanburg. Η νέα επέκταση του εργοστασίου αυξάνει την παραγωγική ικανότητα παγκοσμίως. Με το πέρας των εργασιών, το εργοστάσιο του Dadong θα ακολουθήσει τις αρχές του BMW iFACTORY. LEAN. GREEN. DIGITAL.

«Το εργοστάσιο του Dadong αποδεικνύει τη δύναμη της ομάδας μας», σχολιάζει ο Milan Nedeljković, Μέλος Δ.Σ. της BMW AG στον τομέα της Παραγωγής: «Παρά τις προκλήσεις των τελευταίων τριών ετών, αυτό το περίπλοκο κατασκευαστικό έργο ολοκληρώθηκε πλήρως σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα. Οι εγκαταστάσεις της παραγωγής μας στην Κίνα είναι πολύ σημαντικές για το BMW Group. Πέρσι, σχεδόν το ένα στα τρία οχήματα του BMW Group που παραδόθηκαν σε όλο τον κόσμο, είχε κατασκευαστεί στο Shenyang».

Το Εργοστάσιο της BMW Brilliance στο Dadong εγκαινίασε για πρώτα φορά την τοπική παραγωγή οχημάτων BMW στην Κίνα. Σήμερα, το εργοστάσιο είναι πρωτοπόρος της παραγωγής αυτοκινήτων “Industry 4.0” και εναρμονίζεται άριστα με το BMW iFACTORY – το γενικό σχέδιο για το μέλλον της παραγωγής. Καθώς η αναβάθμιση πλέον ολοκληρώθηκε, προσφέρει πλήρως ευέλικτη παραγωγή αυτοκινήτων με θερμικούς κινητήρες, plug-in υβριδικών οχημάτων και αμιγώς ηλεκτρικών μοντέλων. Χάρη στην αυξημένη ευελιξία του θα μπορεί να ανταποκρίνεται ταχύτατα στις μελλοντικές τάσεις της αγοράς και στις μεταβαλλόμενες επιθυμίες των πελατών. Κατά την επέκταση του εργοστασίου, επιπλέον σημεία εστίασης ήταν η ψηφιοποίηση και η βιωσιμότητα, με καινοτόμες τεχνολογίες παραγωγής, που μειώνουν περαιτέρω το περιβαλλοντικό αποτύπωμα του εργοστασίου.

Ο Franz Decker, πρόεδρος & CEO της BMW Brilliance, δήλωσε: «Στην Κίνα, είμαστε αποφασισμένοι να ηγηθούμε από την πρώτη γραμμή: πράσινη, λιτή, ψηφιακή παραγωγή! Με ‘μοχλούς’ την τεχνολογία και την καινοτομία, δημιουργούμε περισσότερη αξία για τους πελάτες μας. Βασισμένοι στην 100χρονη εμπειρία της BMW στην παραγωγή, δημιουργήσαμε μία από τις πιο προηγμένες και έξυπνες εγκαταστάσεις στην Κίνα, εδώ στο Shenyang. Η επέκταση του εργοστασίου του Dadong για μία ακόμα φορά, θα θέσει σημεία αναφοράς στον τομέα της βιωσιμότητας, της παραγωγικότητας, της ψηφιοποίησης και της ευελιξίας».

Εκτός από τη νέα στη γκάμα BMW X5, το εργοστάσιο του Dadong ήδη κατασκευάζει την BMW Σειρά 5 και την X3 για την Κινεζική αγορά. Επίσης, είναι η μοναδική μονάδα παραγωγής που κατασκευάζει την αμιγώς ηλεκτρική BMW iX3 για την παγκόσμια αγορά. Μαζί με το δεύτερο εργοστάσιο της BBA, που βρίσκεται στο Tiexi, κατασκεύασαν συνολικά πάνω από 700.000 οχήματα πέρσι, καθιστώντας το Shenyang όχι μόνο την υψηλότερου όγκου μονάδα παραγωγής του BMW Group, αλλά και τον μεγαλύτερο premium κατασκευαστή στην Κίνα. Το εργοστάσιο του Tiexi κατασκευάζει την BMW Σειρά 1, την Σειρά 3, καθώς και τις BMW X1 και X2. Το καλοκαίρι, θα ανοίξει το νέο εργοστάσιο στη Lydia, όπου θα κατασκευάζεται η BMW i3, μία αμιγώς ηλεκτρική Σειρά 3, αποκλειστικά για την Κινεζική αγορά.

Με το τοπικό εργοστάσιο των κινητήρων, που κατασκευάζει μονάδες εσωτερικής καύσης καθώς και μπαταρίες υψηλής τάσης, το Shenyang θα στεγάζει τέσσερις εγκαταστάσεις παραγωγής. Εκτενείς εργασίες στον τομέα έρευνας & εξέλιξης πραγματοποιούνται επίσης εκεί. Από το 2010, η κοινοπραξία BBA έχει επενδύσει στο Shenyang περίπου 83 δισεκ. RMB σε εργοστάσια, εγκαταστάσεις, projects και δραστηριότητες R&D.

Dadong – Επέκταση εργοστασίου που θέτει νέα πρότυπα.

Στην αναβαθμισμένη μορφή του, το εργοστάσιο του Dadong έχει εμβαδόν 910.000 m2 – που αντιστοιχεί περίπου σε 125 γήπεδα ποδοσφαίρου. Φιλοξενεί ένα τμήμα πρεσών, ένα τμήμα αμαξωμάτων, ένα βαφείο και κάτω από μία στέγη, ενσωματωμένες υπηρεσίες και ενιαίες υπηρεσίες logistics και συναρμολόγησης με δύο ανεξάρτητες γραμμές παραγωγής. Το τμήμα αμαξωμάτων (είναι εξοπλισμένο με το μεγαλύτερο ρομπότ Titan της KUKA με ικανότητα φόρτωσης 1,3 τόνων ώστε να μπορεί να σηκώσει το όχημα πιάνοντας το από κάτω.

Περαιτέρω επενδύσεις έχουν επίσης γίνει στη βιωσιμότητα. Σχεδόν το 80% των ολοκληρωμένων οχημάτων στο Shenyang μεταφέρονται πλήρως ή μερικώς μέσω σιδηροδρόμου, που σημαίνει ότι με εννέα σιδηροδρομικές γραμμές το εργοστάσιο του Dadong έχει το μεγαλύτερο σιδηροδρομικό σταθμό από όλες τις δομές των εργοστασίων του BMW Group. Το τμήμα πρεσών προσφέρει πλήρη διαχωρισμό του scrap αλουμινίου και ατσαλιού για ανακύκλωση, συμβάλλοντας έτσι σημαντικά στην περαιτέρω μείωση των εκπομπών CO2 . Το βαφείο στο εργοστάσιο του Dadong έχει ήδη πετύχει μηδενική κατανάλωση φρέσκου νερού, ενώ η ενεργειακή απόδοση αναμένεται να αυξηθεί περαιτέρω.

Οι ηλιακές συστοιχίες του εργοστασίου του Dadong έχουν επίσης αναβαθμιστεί. Φέτος, τα 179.000m2 των ηλιακών πάνελ αναμένεται να αποδώσουν πάνω από 21 MWh ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές. Η βάση παραγωγής της BBA στο Shenyang διαθέτει πλέον μία στεγασμένη περιοχή επιφάνειας 290.000 m2 για το σύστημα των ηλιακών πάνελ, που την κατατάσσουν στην 1η θέση στην Επαρχία Liaoning. Επιπλέον, το εργοστάσιο έχει τοποθετήσει περαιτέρω σημεία φόρτισης σε χώρους στάθμευσης για να μπορούν οι εργαζόμενοι να φορτίζουν τα οχήματά τους.

Η ψηφιοποίηση θέτει πρότυπα.

Το Dadong έχει επίσης αναβαθμιστεί σε ψηφιακό επίπεδο. Επωφελή ψηφιακά projects υλοποιούνται σε πέντε βασικούς τομείς: Ψηφιακή Πλατφόρμα, Σχεδιασμός, Παραγωγή, Logistics, και Campus. Η επιστήμη των δεδομένων, η τεχνητή νοημοσύνη (ΑΙ) και ο εικονικός σχεδιασμός, ανοίγουν νέους ορίζοντες στην παραγωγή αυτοκινήτων, καθιστώντας την ταχύτερη, πιο ακριβή και πιο διάφανη, προάγοντας την αποδοτικότητα, την ευελιξία, τη βιωσιμότητα και την ποιότητα σε ένα εντελώς νέο επίπεδο.

Ο έλεγχος των διαδικασιών και διάφορα δεδομένα παραμέτρων παρακολουθούνται και αναλύονται σε πραγματικό χρόνο, σε όλη την αλυσίδα της διαδικασίας παραγωγής, επιτρέποντας τον γρήγορο εντοπισμό και την επίλυση τυχόν προβλημάτων.