Η νέα Diavel γίνεται V4!

Στο έκτο επεισόδιο της διαδικτυακής σειράς Ducati World Première 2023, η Ducati αποκάλυψε τη νέα Diavel V4.
Η νέα Ducati Diavel V4 είναι μοναδική, άμεσα αναγνωρίσιμη και με εκρηκτική προσωπικότητα. Με την ενσωμάτωση του εξελιγμένου κινητήρα V4 Granturismo, οι επιδόσεις της νέας Diavel γίνονται ακόμα πιο καταιγιστικές και η οδήγησή της αγγίζει νέα επίπεδα απόλαυσης. Ο κινητήρας V4 των 1.158 cc, με τους 168 ίππους και τα 12,8 kgm ροπής, είναι ο ιδανικός κινητήρας για ένα muscle bike, ικανός να συνδυάζει τη γραμμικότητα στις χαμηλές στροφές με την υψηλή ροπή σε όλο το φάσμα της λειτουργίας του.

Μυώδης, σπορ, άκρως εντυπωσιακή και ταυτόχρονα κομψή σε εμφάνιση, ικανή να μαγνητίζει την προσοχή όπου και αν σταθεί, η νέα Diavel V4 συνθέτει φαινομενικά ασύμβατα μεταξύ τους τεχνικά, δυναμικά και στυλιστικά χαρακτηριστικά, όπως αυτά των σπορ naked bikes και των muscle cruises. Με αυτόν τον τρόπο ανταποκρίνεται στις επιθυμίες πολλών διαφορετικών μοτοσυκλετιστών. Από τους λάτρεις της σπορ οδήγησης που αναζητούν μια πιο άνετη και στυλάτη μοτοσυκλέτα, μέχρι εκείνους που την απολαμβάνουν σε ένα πιο αστικό και χαλαρό περιβάλλον αλλά και τους φανατικούς των επιδόσεων και της φιλοσοφίας που σχετίζεται με τους αγώνες dragster.
Η Ducati Diavel V4 εκπλήσσει με τις δυναμικές και απολαυστικές επιδόσεις της, με την ικανότητά της να ικανοποιεί στην οδήγηση σε κάθε είδους δρόμο και να ενθουσιάζει με εντυπωσιακή επιτάχυνση και επιβράδυνση. Εξίσου απολαυστική είναι όταν κινείται και με χαμηλές ταχύτητες σε ένα αστικό cruising, καθώς η μοναδική της εμφάνιση δεν θα περάσει από πουθενά απαρατήρητη. Ακόμα περισσότερο, εκπλήσσει με την ικανότητά της στα ταξίδια μικρών-μεσαίων αποστάσεων, με πραγματικά εκπληκτική άνεση για αναβάτη και επιβάτη.

Σχεδίαση που ξεχωρίζει
Η νέα Diavel V4 καθηλώνει με την παρουσία της από την πρώτη κιόλας ματιά, καθιστώντας αδύνατο να περάσει απαρατήρητη. Μυώδης, επιβλητική, με τους φαρδιούς «ώμους» και την επιδεικτική τετραπλή εξάτμιση να φανερώνει αμέσως την μοναδική αρχιτεκτονική του κινητήρα. Η νέα Diavel V4 αντλεί έμπνευση από τα muscle cars, από την αισθητική των super heroes και αναπαράγει την εικόνα ενός αθλητή έτοιμου να εκκινήσει σε έναν αγώνα σπριντ, με όλες τις μάζες τις μοτοσυκλέτας συγκεντρωμένες στο μπροστινό μέρος, αφήνοντας στο πίσω μία ανάλαφρη και ευκίνητη ουρά.

Τα χαρακτηριστικά εμπρός και πίσω φώτα και τα φλας, τεχνολογίας Full-LED, συμβάλλουν επίσης στη μοναδική εμφάνιση της νέας Diavel V4. Τα εμπρός φώτα ημέρας (DRL*) διαθέτουν νέα σχεδίαση, με το διπλό μοτίβο σε σχήμα C το οποίο θα γίνει επαναλαμβανόμενο στυλιστικό γνώρισμα στις naked μοτοσυκλέτες της Ducati. Τα πίσω φωτιστικά σώματα αποτελούνται από ένα πάνελ με διακεκομμένα LED τα οποία είναι τοποθετημένα κάτω από την ουρά, και πάλι με την χαρακτηριστική οπτική “υπογραφή” της Diavel. Πρόκειται για ένα αποκλειστικό και ιδιαίτερα εντυπωσιακό εφέ που κάνει τη μοτοσυκλέτα άμεσα αναγνωρίσιμη. Τα δυναμικά φλας είναι ενσωματωμένα στο τιμόνι, μπροστά από τα ρεζερβουάρ του φρένου και του συμπλέκτη.

Ένα ακόμα βασικό χαρακτηριστικό της νέας Diavel, το τεράστιο πίσω ελαστικό διαστάσεων 240/45, παραμένει και σε αυτή την έκδοση. Οι τροχοί είναι πέντε ακτίνων με προφίλ διακοσμημένο από κατεργασμένες επιφάνειες και αποτελούν ένα από τα πιο εκλεπτυσμένα και χαρακτηριστικά στοιχεία της αισθητικής της νέας Diavel V4.

Κινητήρας
Η νέα Diavel υιοθετεί τον κινητήρα V4 Granturismo 1.158 cc, ένα κεντρικό πλέον στοιχείο της σχεδίασης της μοτοσυκλέτας και ταυτόχρονα μια τεχνική επιλογή που αναβαθμίζει τις επιδόσεις, τα δυναμικά χαρακτηριστικά και την οδηγική απόλαυση. Και αυτό χάρη και στην επιλογή του αντίθετα προς την φορά της κίνησης περιστρεφόμενου στροφαλοφόρου άξονα, στοιχείο που μειώνει το γυροσκοπικό’ φαινόμενο και αυξάνει την ευελιξία της μοτοσυκλέτας.
Ισχυρός (168 hp), πλούσιος σε ροπή σε όλη την κλίμακα του στροφόμετρου (με μέγιστη τιμή 12,8 kgm στις 7.500 rpm +0,5kgm σε σχέση με την Multistrada V4) αλλά και εξαιρετικά ελαφρύς και συμπαγής, ο V4 Granturismo (που προέρχεται από το Desmosedici Stradale της Panigale και τη Streetfighter V4) είναι παράλληλα και αρκετά ομαλός στη λειτουργία του και απολαυστικός στις χαμηλές στροφές.
Χαρακτηρίζεται επίσης από περιορισμένο κόστος συντήρησης, με το μεγάλο σέρβις ρύθμισης των βαλβίδων να γίνεται σε διαστήματα των 60.000 km (τιμή που αποτελεί παγκόσμιο ρεκόρ για τις μοτοσυκλέτες). Ενώ είναι και ιδιαίτερα αποδοτικός σε κατανάλωση καυσίμου και εκπομπές ρύπων χάρη στο σύστημα απενεργοποίησης λειτουργίας των κυλίνδρων. Αυτό το χαρακτηριστικό κλείνει την ανάφλεξη στους δύο πίσω κυλίνδρους, όχι μόνο όταν η μοτοσυκλέτα είναι σταματημένη, αλλά και όταν οδηγείται σε χαμηλές στροφές ή σε συγκεκριμένες συνθήκες μειωμένου φορτίου και απαιτήσεων από τον κινητήρα. Πρόκειται για μία πολύ αποδοτική τεχνολογία, η οποία εκτός από την οικονομία βελτιώνει και τη θερμική άνεση αναβάτη και επιβάτη, μειώνοντας την έκλυση θερμότητας κάτω από την σέλα.

Η τεχνολογία ανάφλεξης Twin Pulse της Ducati, μαζί με το αποκλειστικό σύστημα εξάτμισης που αναπτύχθηκε δίνοντας μεγάλη έμφαση στην «ποιότητα του ήχου», χαρακτηρίζει αναμφισβήτητα την παρουσία του V4 Granturismo. Το εξελιγμένο σύστημα απενεργοποίησης για τους πίσω κυλίνδρους, το οποίο επιτρέπει στον κινητήρα να λειτουργεί ως δικύλινδρος ή ως τετρακύλινδρος προκαλεί μια αλλαγή στον τόνο του θορύβου της εξάτμισης καθώς αλλάζει από τη μία λειτουργία στην άλλη. Ένας πιο μπάσος ήχος, με χαμηλότερες συχνότητες, χαρακτηρίζει τον V4 Granturismo όταν είναι ενεργοί μόνο οι δύο μπροστινοί κύλινδροι. Οι συχνότητες, από την άλλη πλευρά, γίνονται υψηλότερες όταν λειτουργούν και οι τέσσερις κύλινδροι.

Πλαίσιο και εργονομία
Οι συναρπαστικές επιδόσεις του κινητήρα V4 Granturismo συνδυάζονται με εκπληκτική ευελιξία και κορυφαία δυναμικά χαρακτηριστικά για μια τέτοια μοτοσυκλέτα. Η νέα Diavel V4 διαθέτει πλαίσιο με μονοκόκ σκελετό και ψαλίδι μονής όψης, και τα δύο από αλουμίνιο, τα οποία σε συνδυασμό με το χαμηλό βάρος του V4 Granturismo έχει ως αποτέλεσμα ένα απόβαρο χωρίς καύσιμο 223 κιλά. Αυτό σημαίνει εξοικονόμηση πάνω από 13 κιλά, (-5 από τον κινητήρα, -8 από την υπόλοιπη μοτοσυκλέτα) σε σύγκριση με τη Diavel 1260 S. Όλα αυτά χωρίς κανένα συμβιβασμό όσον αφορά προσοχή στη λεπτομέρεια και την αποτελεσματικότητα των εξαρτημάτων, καθώς η Diavel V4 διαθέτει ανεστραμμένο πιρούνι 50 mm εμπρός και μονό αμορτισέρ πίσω, πλήρως ρυθμιζόμενα και τα δύο. Το σύστημα πέδησης εξοπλίζεται με δαγκάνες Brembo Stylema® και διπλούς μπροστινούς δίσκους 330 mm.

Το αποτέλεσμα είναι μια μοτοσυκλέτα ανεπανάληπτης επιτάχυνσης και επιβράδυνσης. Μάλιστα, οι επιδόσεις του V4 Granturismo των 168 ίππων, σε συνδυασμό με το πίσω ελαστικό 240/45 και μια ειδική σχέση μετάδοσης, της επιτρέπουν να επιταχύνει από 0 στα 100 km/h σε λιγότερο από 3”.

Ο αναβάτης απολαμβάνει μία αρκετά χαμηλή σέλα (στα 790 mm από το έδαφος), κεντρικά μαρσπιέ και ψηλό τιμόνι στα 20 mm πιο κοντά από ό,τι στη Diavel 1260, στοιχεία που την κάνουν πιο εύκολη στη χρήση, ειδικά στους ελιγμούς. Ο οδηγός βρίσκεται στο κέντρο της μοτοσυκλέτας, με μία εξαιρετική θέση οδήγησης, η οποία μεταδίδει μια οπτική αλλά και ουσιαστική αίσθηση ελέγχου και αυτοπεποίθησης.

Η άνεση στα μεγάλα ταξίδια έχει βελτιωθεί σημαντικά χάρη στην πίσω ανάρτηση η οποία έχει αυξημένη διαδρομή κατά 15 mm. Σε αυτό συμβάλει η όμορφη σέλα με μεγάλο προφίλ, το οποίο είναι σχεδιασμένη να προσφέρει μέγιστη ελευθερία κινήσεων προς κάθε κατεύθυνση, προσφέροντας και εξαιρετικό έλεγχο στην σπορ οδήγηση.

Ο επιβάτης έχει στην διάθεσή του ένα ευρύχωρο και άνετο κάθισμα, πτυσσόμενα μαρσπιέ τα οποία μαζεύουν κάτω από την ουρά και μια τηλεσκοπική πίσω ράβδο στήριξης. Τα μαρσπιέ και η λαβή είναι ουσιαστικά αόρατα όταν είναι αναδιπλωμένα και μαζί με το κάλυμμα της σέλας συνοδηγού, που παρέχεται στάνταρ και εγκαθίσταται εύκολα, επιτρέπουν στη Diavel V4 να μετατραπεί από διθέσια σε μονοθέσια με λίγες μόνο κινήσεις.

Ηλεκτρονικά συστήματα
Ο αναβάτης μπορεί να εκμεταλλευτεί πλήρως και με ασφάλεια τις αναβαθμισμένες επιδόσεις της νέας Diavel V4, χάρη σε ένα εξαιρετικά ολοκληρωμένο ηλεκτρονικό πακέτο που ενισχύει την σπορ διάσταση αυτής της naked bike. Η Diavel V4 προσφέρει τρία προγράμματα ισχύος και τέσσερις λειτουργίες οδήγησης: Sport, Touring, Urban και το νέο Wet, σχεδιασμένο για επιφάνειες χαμηλής πρόσφυσης. Τα Riding Modes επιτρέπουν στον αναβάτη να προσαρμόζει την απόδοση του κινητήρα και την παρέμβαση των συστημάτων υποβοήθησης οδήγησης (Ducati Traction Control, Cornering ABS και Ducati Wheelie Control) στην εκάστοτε διαδρομή και στις προτιμήσεις του.

Το Cruise Control κάνει τις διαδρομές στον αυτοκινητόδρομο πιο ξεκούραστες, ενώ το Launch Control προσφέρει καταιγιστικές εκκινήσεις. Παράλληλα το Ducati Quick Shift κάνει τις αλλαγές πάνω και κάτω λιγότερο κουραστικές και πιο αποτελεσματικές στην σπορ οδήγηση.

Ο αναβάτης μπορεί να ρυθμίσει όλα τα ηλεκτρονικά συστήματα μέσω των φωτιζόμενων χειριστηρίων στο τιμόνι αλλά και του νέας έγχρωμης οθόνης TFT 5 ιντσών, η οποία προσφέρει επίσης συνδεσιμότητα Bluetooth για σύζευξη του smartphone και χρήση του για κλήσεις, μηνύματα κειμένου και μουσική. Υπάρχει επίσης το “turn-by -turn” σύστημα πλοήγησης (διατίθεται ως έξτρα εξοπλισμός) το οποίο είναι διαθέσιμο μέσω της εφαρμογής Ducati Link App.

Εξοπλισμός – αξεσουάρ
Οι λάτρεις του μοντέλου που επιθυμούν να βελτιώσουν τις ταξιδιωτικές δυνατότητες της Diavel V4 τους θα βρουν πολλές επιλογές στον κατάλογο της Ducati Performance, ξεκινώντας από τις ημιάκαμπτες βαλίτσες συνολικής χωρητικότητας 48 λίτρων για τις οποίες είναι έτοιμη η Diavel V4 (δεν χρειάζονται πλαίσια). Συνδυάζονται με την έξτρα πιο ψηλή πλάτη του συνοδηγού και το touring plexi, τα οποία κάνουν ακόμα πιο άνετα τα ταξίδια με επιβάτη.

Η πιο σπορ πλευρά της Diavel V4, από την άλλη, ενισχύεται από το street-legal σιγαστήρα εξάτμισης με κάλυμμα και τέσσερα καπάκια από τιτάνιο. Για όσους θέλουν να προχωρήσουν περισσότερο, διατίθεται το πλήρες αγωνιστικό σύστημα εξάτμισης, σε σχεδίαση “Spitfire”, με τέσσερις ενσωματωμένες εξόδους, με ατσάλινες κεφαλές, σιγαστήρα τιτανίου και κάλυμμα από ανθρακονήματα που προσφέρει μείωση βάρους περίπου 11 κιλών και αύξηση της μέγιστης ισχύος του V4 Granturismo έως και 12 ίππους φτάνοντας συνολικά τους 180 ίππους.

Μπορούν επίσης να προστεθούν ειδικά μεταλλικά και carbon εξαρτήματα, ξηρός συμπλέκτης (μόνο για αγωνιστική χρήση), σφυρήλατες ζάντες και δαγκάνες φρένων σε κόκκινο ή μαύρο χρώμα, στοιχεία που το καθένα αυξάνει περισσότερο τις δυνατότητες εξατομίκευσης της νέας Diavel V4 και της προσαρμογής τους στις ειδικές απαιτήσεις οδήγησης αλλά και στην αισθητική κάθε αγοραστή.

Χρώματα και διαθεσιμότητα
Η νέα Diavel V4 αναμένεται στην Ελλάδα τον Φεβρουάριο και διατίθεται σε δύο χρώμα : Ducati Red & Thrilling Black.
Το εντυπωσιακό βίντεο της Diavel V4 μπορείτε να το δείτε στο επίσημο κανάλι της Ducati στο YouTube. Το Press Kit που περιέχει περισσότερες πληροφορίες και όλες τις φωτογραφίες του νέου μοντέλου είναι διαθέσιμο στο Ducati Media House.

Βασικός εξοπλισμός
Κινητήρας V4 Granturismo, 1.158 cc
168 hp (124 kW) στις 10.750 rpm, 126 Nm (12,8 kgm) στις 7.500 rpm
Έλεγχος διάκενου βαλβίδας κάθε 60.000 km
Μονοκόκ σκελετός αλουμινίου
Ατσάλινο ρεζερβουάρ καυσίμου 20 λίτρων
Πτυσσόμενη λαβή και μαρσπιέ συνοδηγού
Προβολέας Omega DRL
Μονάδα πίσω φωτός LED πολλαπλών σημείων κάτω από την ουρά
Ενσωματωμένα δυναμικά φλας
Πιρούνι 50 mm, πλήρως ρυθμιζόμενο
Μονο-αμορτισέρ, πλήρως ρυθμιζόμενο
Σύστημα πέδησης με διπλούς δίσκους 330 mm και μονομπλόκ δαγκάνες Brembo Stylema® μπροστά
Πίσω ελαστικό Diablo Rosso III σε διαστάσεις 240/45
Χυτές ζάντες αλουμινίου με κατεργασμένες ακτίνες
Οθόνη 5″ TFT με ενσωματωμένο Bluetooth
Προαιρετικό ενσωματωμένο σύστημα πλοήγησης turn-to-turn
3 Power Modes, 4 Riding Modes (Sport, Touring, Urban, Wet)
Ηλεκτρονικό πακέτο τελευταίας γενιάς με Μονάδα Αδρανειακής Μέτρησης 6 αξόνων (6D IMU): Cornering ABS, Ducati Traction Control (DTC), Ducati Wheelie Control (DWC),Ducati Power Launch (DPL), Ducati Quick Shift up/down (DQS), Cruise Control.