Η Ford παρουσιάζει πρωτοποριακά, φωτιζόμενα πίσω πάνελ για van οχήματα (vid)

Είτε επισκευάζοντας τα αυτοκίνητά μας και επιδιορθώνοντας λακκούβες στο οδόστρωμα, είτε συντηρώντας τις υποδομές φυσικού αερίου και υδροδότησης, πολλοί εργαζόμενοι αναγκάζονται να ασκούν τα καθήκοντά τους σε περιβάλλοντα υψηλού ρίσκου, προκειμένου να μην διαταράσσεται η ζωή της κοινότητας. Κάθε χρόνο, κάποιοι από αυτούς τραυματίζονται ή χάνουν τη ζωή τους εν ώρα εργασίας στους Ευρωπαϊκούς δρόμους. 1

Τα ανακλαστικά πάνελ μπορεί να αποδειχτούν πολύ χρήσιμα, κυρίως τις μεγάλες και σκοτεινές νύχτες του χειμώνα. Όμως, ο φωτισμός τους εξαρτάται από τους προβολείς των άλλων οχημάτων, κάτι που σημαίνει ότι μπορεί να είναι λιγότερο αποτελεσματικά, εάν βρίσκονται μετά από μία στροφή. Τώρα, η Ford έχει επινοήσει μία εξαιρετική ιδέα.

Whether repairing our cars, fixing potholes, or maintaining our gas and water supplies, many workers have to operate in high risk environments in order to reduce disruption to our lives. Every year, workers are injured or killed on Europe’s roads.

Τα πρώτα στο είδος τους ηλεκτρονικά πάνελ υψηλής ορατότητας (Electronic High Visibility Panels) δεν βασίζονται σε άλλες πηγές φωτός για να είναι ευδιάκριτα, καθώς οι κόκκινες λωρίδες φωτίζονται από ηλεκτρισμό που διαπερνά ένα λεπτό στρώμα φωσφορικού αερίου – μία τεχνολογία που ήδη χρησιμοποιείται σε cockpit αεροπλάνων καθώς και σε οθόνες ιατρικού και στρατιωτικού εξοπλισμού.

Η Ford δοκίμασε τα πάνελ σε συνεργασία με το Northumbrian Water Group, στη Μ. Βρετανία, κάτι που έδωσε τη δυνατότητα στους μηχανικούς να παρακολουθήσουν την αποτελεσματικότητά τους σε πραγματικές συνθήκες και να αξιολογήσουν τα οφέλη του φωτισμού τους – ακόμα και όταν οι άλλοι οδηγοί παραμελούν να ανάψουν τους προβολείς τους.

Διαθέσιμα τώρα για τα μοντέλα Ford Transit και Transit Custom στο Ηνωμένο Βασίλειο, τα Electronic High Visibility Panels ενεργοποιούνται εύκολα από ένα διακόπτη που βρίσκεται πίσω από το κάθισμα του οδηγού. Το Northumbrian Water Group είναι ο πρώτος εταιρικός πελάτης που προμηθεύτηκε το σύστημα αυτό.2 Η Ford αυτή τη στιγμή εξετάζει την περίπτωση διάθεσης των Electronic High Visibility Panels και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Οι πωλήσεις των Transit και Transit Custom πέρσι ανήλθαν στις 203.074 μονάδες, συμβάλλοντας σημαντικά στην ανάδειξη της Ford σε Νο.1 μάρκα στην ευρωπαϊκή αγορά στην κατηγορία των επαγγελματικών οχημάτων για έκτη συνεχή χρονιά . 3

«Οι εργασίες στο οδικό δίκτυο είναι απαραίτητες, αλλά ενίοτε αποτελούν ένα επικίνδυνο κομμάτι της δουλειάς πολλών πελατών μας. Θέλουμε να διασφαλίσουμε ότι οι απαραίτητες αυτές εργασίες θα πραγματοποιούνται με όσο το δυνατόν μεγαλύτερη ασφάλεια και αποτελεσματικότητα. Η ιδέα να δημιουργηθούν πάνελ που μπορούν να φωτίζονται χωρίς να χρειάζονται άλλες πηγές φωτός ήταν κυριολεκτικά μία ‘στιγμή φώτισης’.»

Simon Robinson, chief program engineer, Special Vehicle Engineering, Ford of Europe

«Χαίρομαι να βλέπω να υλοποιείται μία ιδέα που προήλθε από τους οδηγούς μας οι οποίοι δουλεύουν σε συνεργασία με την ομάδα προϊοντικής καινοτομίας της Ford. Αυτή θα βελτιώσει την ασφάλεια όχι μόνο στο δικό μας κλάδο, αλλά σε μελλοντικούς στόλους σε όλο τον κόσμο, και ξέρω ότι θα κάνει τις ομάδες μας που εργάζονται σε επικίνδυνα σημεία του οδικού δικτύου να νιώσουν μεγαλύτερη ασφάλεια, παραμένοντας πιο ορατοί σε σχέση με τους υπόλοιπους χρήστες του δρόμου.»

Kate Wilson, transport manager, Northumbrian Water Group