Honda CR-V Hybrid AWD: Πληθωρικό με ποιότητα και τεχνολογία (pics&vid)

Honda CR-V Hybrid AWD: Πληθωρικό με ποιότητα και τεχνολογία

Με μεγάλες εξωτερικές διαστάσεις και ανάλογους χώρους, με προχωρημένες δυνατότητες εκτός δρόμου λόγω της τετρακίνησης και… τρεις κινητήρες, έρχεται να προσφέρει την πρόταση της Honda στα μεσαία υβριδικά SUV. 

Το νέο υβριδικό Honda CR-V, έρχεται να καλύψει το κενό της παλαιότερης έκδοσης με τον diesel κινητήρα των 1.6 λίτρων και ταυτόχρονα υπόσχεται σημαντική οικονομία και μειωμένους ρύπους σε σχέση με το μέγεθος και τις επιδόσεις του. Η σύγχρονη τεχνολογία παρέχεται σε χορταστικές ποσότητες και υπόσχεται να ικανοποιήσει και τον πιο απαιτητικό.

Το CR-V, είναι ογκώδες και αρκετά επιβλητικό, όπως ορίζουν οι διαστάσεις των 4,6 μέτρων του μήκους, των 1.85 του πλάτους και των 1,689 του ύψους. Μεγάλη είναι και η απόσταση από το έδαφος, που φτάνει στα 19,2 εκατοστά. Όπως μας έχει συνηθίσει η Honda στα οικογενειακά της μοντέλα, το CR-V αποτελεί τη χαρά του οικογενειάρχη. Το ελάχιστα μειωμένο σε διαστάσεις πορτ μπαγκάζ στην υβριδική εκδοχή έχει και πάλι μεγάλο όγκο 497 λίτρων, με εξαιρετική διαμόρφωση. Στις θέσεις των επιβατών, πέντε θα βολευτούν με περισσή άνεση και θα απολαύσουν μετακινήσεις με τις λιγότερες δυνατές οχλήσεις. Ο θόρυβος από τα μηχανικά μέρη είναι ελάχιστος, αυτός μάλιστα από τον κινητήρα υπόκειται και σε ψηφιακή “ακύρωση”, μέσω του συστήματος Active Noise Cancellation, δηλαδή συχνοτήτων που παράγονται αυτόματα από τα ηχεία του αυτοκινήτου. 

Η άνεση από την ανάρτηση είναι εξαιρετική, ο εξοπλισμός πλούσιος, η ορατότητα απρόσκοπτη, η εργονομία πολύ καλή, οι πρακτικές θήκες επαρκείς και η ευχέρεια εισόδου και εξόδου από το αυτοκίνητο παραδειγματικά προσεγμένη. 

Το ζήτημα ωστόσο που θα μας απασχολήσει περισσότερο στην περίπτωση του τετρακίνητου, υβριδικού Honda CR-V, είναι η απόδοση των μηχανικών μερών και κυρίως η οικονομία που αυτά εξασφαλίζουν. 

Κατ’ αρχάς βγάζουμε το καπέλο στη Honda για το πρωτότυπο σκεπτικό γύρω από τον τρόπο λειτουργίας του υβριδικού συστήματος. Αυτό απαρτίζεται από έναν κινητήρα εσωτερικής καύσης 2.0 λίτρων που λειτουργεί με βάση την αρχή Atkinson και δύο ηλεκτρικούς, με τον μεγαλύτερο εξ’ αυτών να είναι επιφορτισμένος με την παροχή ισχύος στους τροχούς και τον άλλον να λειτουργεί ως γεννήτρια και μίζα ταυτόχρονα. 

Οι τρεις κινητήρες παρέχουν υπηρεσίες διαμέσου ενός πρωτοποριακού αυτόματου κιβωτίου μιας σχέσης μετάδοσης, το οποίο, όπως υποστηρίζει η Honda, είναι πιο συμπαγές από οποιοδήποτε άλλον συμβατικό ή πλανητικό e-CVT στην κατηγορία των υβριδικών αυτοκινήτων, ενώ ταυτόχρονα μειώνει τη μετάδοση των κραδασμών και των θορύβων.

Η ηλεκτρική ενέργεια που παράγει ο μικρότερος ηλεκτρικός κινητήρας/γεννήτρια, αποθηκεύεται σε μια συστοιχία μπαταριών ιόντων λιθίου, που είναι τοποθετημένη κάτω από το χώρο αποσκευών. Ενέργεια παράγεται επίσης και τα κατά το φρενάρισμα. Τη λειτουργία όλων των παραπάνω συστημάτων φροντίζει να συντονίζει μια κεντρική ηλεκτρονική μονάδα μεγάλη υπολογιστικής ισχύος.

Παρότι η επιμέρους απόδοση του κινητήρα εσωτερικής καύσης είναι 145 ίπποι και του ηλεκτρικού κίνησης 184, η συνδυασμένη ισχύς που φτάνει στους τροχούς είναι 184 ίπποι και η ροπή 315 Nm. Διόλου άσχημα για το μεγάλο αμάξωμα των 1.700 περίπου κιλών, όπως αποδεικνύει άλλωστε και η επιτάχυνση 0-100 χλμ./ώρα σε 9,2 δλ. Από την άλλη πλευρά η μέγιστη ταχύτητα περιορίζεται στα 180 χλμ./ώρα -ναι, αυτή που η Volvo αυτοβούλως έβαλε ως όριο σε όλα τα δικά της μελλοντικά αυτοκίνητα και μάλλον θα την βλέπουμε πολύ συχνότερα ως “ταβάνι”.

Η ώρα της αλήθειας φτάνει όταν κάθεσαι στη θέση του οδηγού. Η οποία είναι άνετη και πλουσιοπάροχη σε ρυθμίσεις, με όμορφη θέα σε έναν ψηφιακό και πληρέστατο πίνακα οργάνων. Η επιλογή των λειτουργιών του κιβωτίου γίνεται μέσα από πιεστικούς διακόπτες, που βρίσκονται σε πολύ εργονομική θέση κάτω από την κεντρικά τοποθετημένη οθόνη αφής των 7 ιντσών, η οποία πλέον διαθέτει και πιο πρακτικό περιστροφικό διακόπτη για την επιλογή της έντασης ήχου. 

Ο οδηγός μπορεί να επιλέξει αν θέλει να έχει εμπρός του τις πολύ πρακτικές ενδείξεις του head up display, ενώ υποστηρίζεται και μια πλήρη σουίτα συστημάτων υποβοήθησης της οδήγησης με την ονομασία Honda Sensing, στην οποία περιλαμβάνεται οτιδήποτε μπορεί να σκεφτεί κανείς. 

Τα τρία προγράμματα λειτουργίας του υβριδικού συστήματος πρόωσης, EV Drive, Hybrid Drive και Engine Drive εναλλάσσονται ανάλογα με τις συνθήκες κίνησης αυτόματα και χωρίς να αντιλαμβάνεται σχεδόν τίποτα ο οδηγός, ενώ ο τελευταίος μπορεί να επιλέξει μεταξύ αυτών, αλλά και μεταξύ 4 επιπέδων  ανάκτησης ενέργειας, από τα paddles πίσω από το τιμόνι. 

Από ενεργειακή άποψη η μέση κατανάλωση των 7,5 λίτρων/100 χλμ., η οποία σε συνθήκες αποκλειστικά αστικής μετακίνησης μπορεί να μειωθεί κατά 1 λίτρο, δείχνει ότι η πρωτοποριακή και πληθωριστική υβριδική τεχνολογία της Honda τελικά αποδίδει.

Η εμπειρία οδήγησης είναι εξαιρετική, χαλαρωτική μέσα στην πόλη αλλά και με άμεση παροχή ισχύος όταν αυτό χρειάζεται. Δεν υπάρχει υστέρηση στο πάτημα του γκαζιού και η ροή ισχύος είναι πάντα συνεχής και επαρκής. Ο θόρυβος παραμένει στο απώτερο παρασκήνιο, ενώ η λειτουργία της ανάρτησης, με πολλαπλούς συνδέσμους στον πίσω άξονα, είναι ιδιαίτερα άνετη. Ταυτόχρονα όμως, ελέγχει πολύ καλά το αμάξωμα και δεν αφήνει περιθώρια ταλαντώσεων. Τα πολύ προηγμένα συστήματα ελέγχου της δυναμικής συμπεριφοράς τέλος είναι σε επαγρύπνηση, όταν τα μεγάλα όρια πρόσφυσης των τροχών διαμέτρου 18 ιντσών ξεπεραστούν.

Συνολικά ο τρόπος απόδοσης του νέου Honda CR-V Hybrid δίνει την αίσθηση της απόλυτης πιστότητας, παρότι ένα ολόκληρο εργοστάσιο συστημάτων εργάζεται συνεχώς και άοκνα κάτω από το αμάξωμα. Ταυτόχρονα είναι άμεσο στις εντολές του οδηγού, ευχάριστο και ιδιαίτερα άνετο, συνθέτοντας την ιδανική ίσως πρόταση οικογενειακού αυτοκινήτου στην κατηγορία του, μαζί με τους μεγάλους χώρους, την πληρότητα του εξοπλισμού, την τετρακίνηση και την ασφάλεια που προσφέρει.

Υπάρχει ωστόσο και το ζήτημα του κόστους αγοράς της τεχνολογίας αυτής, το οποίο είναι σημαντικό. Στην περίπτωση της έκδοσης δοκιμής φτάνει στις 44.990 ευρώ, ενώ η βασική υβριδική έκδοση με κίνηση μόνο στους εμπρός τροχούς τιμάται 39.990 ευρώ.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΒΑΡΙΝΟΣ

Ο Γιώργος Βαρίνος είναι πτυχιούχος Μηχανικός Αεροσκαφών και έχει πτυχίο Πιλότου Υπερελαφρών Αεροσκαφών. Tο 2022, έκλεισε 40 χρόνια στο χώρο των περιοδικών αυτοκινήτου. Από το 1989 εργάζεται ως επαγγελματίας και είναι τακτικό μέλος της ΕΣΠΤ και της Διεθνούς Ομοσπονδίας Δημοσιογράφων. Ασχολήθηκε με τους αγώνες ταχύτητας αυτοκινήτου από το 2000 και έτρεξε για 12 χρόνια (1983-1995) στο Ελληνικό Πρωτάθλημα Enduro. Έχει εργαστεί στα περιοδικά 4 Τροχοί (1982-1986), Car & Driver (1989-1993), Auto Motor und Sport (1993-1994), Auto Τρίτη (1993-1995), BESTEVER (1999-2021), One Passion (2007-2009, 2018), Gazzetta.gr (2014-2021) και σήμερα είναι υπεύθυνος AUTO-MOTO της εφημερίδας Κόκκινος Πρωταθλητής, συνεργάτης του περιοδικού TOP GEAR, συνεργάτης του περιοδικού MotoGP World, Διευθυντής του site Autopress.gr και εκδότης τoυ πολυτελούς περιοδικού BESTEVER QUARTERLY.