Concept EQT – ο πρόδρομος ενός νέου, κορυφαίου μοντέλου στην κατηγορία μικρών Van

Η Mercedes-Benz Vans διευρύνει το χαρτοφυλάκιο των προϊόντων της για να καλύψει τις ανάγκες οικογενειών, καθώς και των φίλων των σπορ και άλλων ψυχαγωγικών δραστηριοτήτων.

Με την Concept EQT, η Mercedes-Benz Vans παρουσιάζει το πρώτο premium όχημα στην κατηγορία των μικρών Van που είναι ιδανικό για οικογένειες και ιδιώτες που ασχολούνται με δραστηριότητες αναψυχής: την T-Class και την πλήρως ηλεκτρική έκδοσή της. Το όχημα, το οποίο βρίσκεται πολύ κοντά στο στάδιο της παραγωγής, συνδυάζει άφθονους και ευέλικτους χώρους για έως επτά επιβάτες και γενναιόδωρο χώρο αποσκευών, με την τυπική για τη Mercedes σχεδίαση και προσέγγιση της πολυτέλειας, της άνεσης, της λειτουργικότητας, της συνδεσιμότητας και της ασφάλειας. Με τον τρόπο αυτόν, η Mercedes-Benz Vans μεταφράζει τη συνταγή επιτυχίας της V-Class σε μια πιο συμπαγή μορφή, φέρνοντας την κορυφαία ποιότητα στην κατηγορία των μικρών Van. H Concept EQT υπογραμμίζει τον μοναδικό συνδυασμό κορυφαίας άνεσης και λειτουργικότητας χωρίς συμβιβασμούς με την οδηγική απόλαυση της ηλεκτρικής κινητικότητας, καθώς και με ένα ηλεκτρικό longboard που είναι άψογα ενσωματωμένο στον χώρο φόρτωσης.

Der Concept EQT The Concept EQT

Ο Marcus Breitschwerdt, επικεφαλής της Mercedes-Benz Vans, αναφέρει: «Επεκτείνουμε το χαρτοφυλάκιό μας στην κατηγορία των μικρών Van με την επερχόμενη T-Class. Η σειρά αυτή θα απευθύνεται σε οικογένειες και σε ιδιώτες κάθε ηλικίας που θέλουν να απολαμβάνουν δραστηριότητες αναψυχής και χρειάζονται μεγάλους χώρους και μέγιστη ευελιξία, χωρίς όμως να στερούνται την άνεση και το στυλ. Η T-Class αποτελεί για αυτούς έναν ελκυστικό τρόπο να μπουν στον κόσμο της Mercedes-Benz. Όπως επιβεβαιώνει και η Concept EQT, εφαρμόζουμε με συνέπεια τη στρατηγική μας στην ηλεκτρική κινητικότητα, προσφέροντας ένα ακόμα πλήρως ηλεκτρικό μοντέλο στη συγκεκριμένη κατηγορία στο μέλλον».

Χαρακτηριστική σχεδίαση Mercedes-Benz με υψηλό αισθητικό αποτέλεσμα
Η Concept EQT είναι άμεσα αναγνωρίσιμη ως μέλος της οικογένειας Mercedes-EQ. Η σχεδίασή της διακρίνεται από ισορροπημένες αναλογίες και επιφάνειες που προκαλούν αίσθηση. Οι έντονες ακμές και οι εντυπωσιακοί θόλοι των τροχών υπογραμμίζουν το δυναμισμό του οχήματος. Το χαρακτηριστικό μπροστινό τμήμα Black Panel με τους εμπρόσθιους προβολείς LED αποτελεί συνέχεια του καπό και λάμπει με ένα μοτίβο αστεριών. Τα αστέρια διαφορετικού μεγέθους με τρισδιάστατο εφέ κάνουν αισθητή την παρουσία τους σε ολόκληρο το όχημα, από το μπροστινό μέρος και τις ζάντες αλουμινίου 21 ιντσών με πολύ γυαλιστερό φινίρισμα, έως την πανοραμική οροφή και το ηλεκτρικό longboard στο πίσω μέρος. Υπάρχει επίσης μια φωτεινή λωρίδα που συνδέει τους προβολείς LED με τα πίσω φώτα LED. Αυτό, σε συνδυασμό με τη βαφή του οχήματος σε γυαλιστερό μαύρο, δημιουργεί μια συναρπαστική αντίθεση που προσφέρει μια αισθητική ιδιαίτερα υψηλής ποιότητας.

Σύμφωνα με τον Gorden Wagener, Επικεφαλής Σχεδιαστή του Ομίλου Daimler, «η Concept EQT είναι ένα νέο Van ολιστικής προσέγγισης που διαθέτει το σχεδιαστικό DNA «Sensual Purity». «Τα εντυπωσιακά σχήματα, τα κομψά διακοσμητικά στοιχεία και τα βιώσιμα υλικά που διαθέτει αποδεικνύουν περίτρανα ότι αυτό το Van ανήκει ξεκάθαρα στην οικογένεια Mercedes-EQ.»

Der Concept EQT The Concept EQT

Το εσωτερικό της Concept EQT αποτελεί μια εξίσου συναισθηματική και κομψή δήλωση, όσο και το εξωτερικό του – και χαρακτηρίζεται από μια εκλεπτυσμένη αντίθεση άσπρου και μαύρου. Οι επενδύσεις των καθισμάτων είναι από λευκό δέρμα νάπα. Τα πλεγμένα δερμάτινα στοιχεία στο κεντρικό τμήμα του καθίσματος είναι από ανακυκλωμένο δέρμα. Το ταμπλό οργάνων έχει ιδιαίτερα εντυπωσιακή σχεδίαση. Το άνω τμήμα έχει σχήμα πτερυγίου και ενώνεται δυναμικά με το όργανο πολλαπλών ενδείξεων. Πάνω από το όργανο πολλαπλών ενδείξεων βρίσκεται ένας πρακτικός ημίκλειστος αποθηκευτικός χώρος για εύκολη πρόσβαση σε σημαντικά αντικείμενα ή έγγραφα. Επιπλέον, οι στρογγυλοί αεραγωγοί σε γυαλιστερό μαύρο, τα γαλβανιζέ διακοσμητικά στοιχεία και το τιμόνι πολλαπλών λειτουργιών με κουμπιά ελέγχου αφής τονίζουν την υψηλής ποιότητας, μοντέρνα εμφάνιση. Ο ατμοσφαιρικός φωτισμός στην κεντρική κονσόλα, τις πόρτες και τον χώρο ποδιών δημιουργεί μια ιδιαίτερα κομψή ατμόσφαιρα.

Διαισθητικό σύστημα Infotainment που «μαθαίνει» μόνο του
Με το σύστημα Infotainment MBUX (Mercedes-Benz User Experience), η Mercedes-Benz φέρνει την πρωτοποριακή φιλοσοφία χειρισμού και ενδείξεων στην κατηγορία των μικρών Van. Ο χειρισμός του συστήματος γίνεται με ευκολία, χρησιμοποιώντας την ανεξάρτητη κεντρική οθόνη με λειτουργία αφής, τα κουμπιά αφής στο τιμόνι και, προαιρετικά, τη φωνητική υποβοήθηση «Hey Mercedes». Η ικανότητά του να μαθαίνει, με τη βοήθεια της τεχνητής νοημοσύνης, είναι μοναδική. Για παράδειγμα, το σύστημα MBUX μπορεί να προβλέπει την επόμενη ενέργεια του οδηγού, αξιοποιώντας αντίστοιχες λειτουργίες πρόβλεψης. Έτσι, εάν κάποιος καλεί τακτικά ένα συγκεκριμένο πρόσωπο τις Παρασκευές καθώς επιστρέφει στο σπίτι, το σύστημα προτείνει στην οθόνη τον αντίστοιχο τηλεφωνικό αριθμό τη συγκεκριμένη ημέρα της εβδομάδας. Άλλες λειτουργίες του MBUX που ξεχωρίζουν σε συνδυασμό με το Mercedes me connect είναι το Live Traffic Information (πληροφορίες για την κυκλοφορία σε πραγματικό χρόνο και οι απομακρυσμένες (over-the-air) ενημερώσεις του λογισμικού.

Στην υψηλής ανάλυσης οθόνη μέσων του συστήματος Infotainment, το πλακίδιο EQ στο κεντρικό μενού αποτελεί κεντρικό σημείο πρόσβασης στις συγκεκριμένες ενδείξεις και ρυθμίσεις. Σε αυτές περιλαμβάνονται το ρεύμα φόρτισης, η ώρα αναχώρησης, η ροή ενέργειας και ένα ιστόγραμμα κατανάλωσης. Η οθόνη μέσων μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί για τον χειρισμό του συστήματος πλοήγησης, καθώς και για την επιλογή των προγραμμάτων οδήγησης. Σε συνδυασμό με το Mercedes me connect, παρέχονται επίσης υπηρεσίες και λειτουργίες που σχετίζονται ειδικά με την ηλεκτροκίνηση, όπως η εμφάνιση σταθμών φόρτισης, η ηλεκτρική αυτονομία και ο βελτιστοποιημένος προγραμματισμός διαδρομής, όπου λαμβάνονται υπόψη το επίπεδο φόρτισης, ο καιρός ή οι κυκλοφοριακές συνθήκες.

Μέγιστη ευελιξία και λειτουργικότητα με στυλ
Το Concept EQT (μήκος/πλάτος/ύψος: 4.945/1.863/1.826 χλστ.) διαθέτει συρόμενες πόρτες και στις δύο πλευρές, οι οποίες έχουν ιδιαίτερα μεγάλο άνοιγμα και επιτρέπουν την εύκολη πρόσβαση και στα δύο ανεξάρτητα καθίσματα πλήρους μεγέθους της τρίτης σειράς. Στη δεύτερη σειρά καθισμάτων μπορούν να τοποθετηθούν τρία παιδικά καθίσματα, το ένα δίπλα στο άλλο. Χάρη στην πανοραμική οροφή, όπου έχουν χαραχθεί αστέρια με λέιζερ, το εσωτερικό λούζεται με φως. Ο κομψός σχεδιασμός του οχήματος σε σχήμα μπουκαλιού αυξάνεται σε πλάτος από μπροστά προς τα πίσω και κάνει το όχημα να δείχνει μακρύτερο. Το πίσω μέρος, με την έντονη κλίση του και την άνετη, κατακόρυφη πίσω πόρτα με το παράθυρο, εξασφαλίζει έναν ιδιαίτερα ευρύχωρο χώρο φόρτωσης. Σε περίπτωση που απαιτηθεί περισσότερος χώρος, τα καθίσματα της τρίτης σειράς μπορούν να αναδιπλωθούν ή να αφαιρεθούν εντελώς, δημιουργώντας έτσι επαρκή χώρο για ένα παιδικό καροτσάκι, ένα κλουβί μεταφοράς σκύλου και άλλον εξοπλισμό ελεύθερου χρόνου.

Το πρωτότυπο αυτό αναδεικνύει αυτήν την ευρυχωρία και τη μεγάλη ευελιξία για οικογένειες και λάτρεις των δραστηριοτήτων που μεταφέρουν πολλές αποσκευές ή εξοπλισμό σπορ, καθώς συνοδεύεται και από κάτι που μάλλον δεν θα ανέμενε κανείς: ένα ηλεκτρικό longboard ενσωματωμένο στον χώρο φόρτωσης. Το longboard αυτό βρίσκεται σε έναν αποθηκευτικό χώρο με διπλό δάπεδο, κάτω από ένα καπάκι από πλεξιγκλάς που είναι προσαρμοσμένο σε ένα αλουμινένιο πλαίσιο και βρίσκεται στο ίδιο επίπεδο με το δάπεδο του χώρου φόρτωσης. Το ηλεκτρικό longboard είναι και αυτό κατασκευασμένο από αλουμίνιο και διαθέτει ένα μοτίβο αστεριών, με αποτέλεσμα η εμφάνισή του να είναι ιδιαίτερα κομψή.

«Η Concept EQT αποτελεί μια προσέγγιση του τρόπου με τον οποίο οι χώροι και η μέγιστη ευελιξία μπορούν να συνδυαστούν με την κομψή άνεση στη κατηγορία των μικρών Van. Η μελλοντική μας T-Class έχει πραγματικά αναρίθμητα ταλέντα και με αυτήν θα προσελκύσουμε νέες ομάδες πελατών», λέει ο Marcus Breitschwerdt.

Παρουσίαση στην αγορά τον επόμενο χρόνο
Η νέα T-Class, η οποία θα παρουσιαστεί το 2022, συμπληρώνει το χαρτοφυλάκιο μοντέλων στην κατηγορία των μικρών Van μαζί με το επαγγελματικό Citan, το οποίο θα κάνει την πρεμιέρα του φέτος μαζί με μια πλήρως ηλεκτρική έκδοση. Η πλήρως ηλεκτρική έκδοση της T-Class θα ακολουθήσει αργότερα.